Нощувките на туристи в областта са намалели спрямо миналата година

Животът

27-11-2014, 13:41

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Българите спят основно в хотели с 1 и 2 звезди, руснаци и румънци пълнят луксозните

Румънци и руснаци са регистрирали най-честите нощувки сред чужденците във великотърновска област. Това сочат данни на Териториалното статистическо бюро, съобщени от Общинското радио във Велико Търново.

През септември, в сравнение със септември 2013 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава, но нощувките са намалели с близо 12%. Най-голямо намаление на нощувките се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди, докато нощувките в тези с 3 звезди нарастват с 5%. Намалели са реализираните нощувки и от български, и от чуждестранни граждани. 
От всички пренощували лица 65% са българи, като най-голямата част от тях са нощували в места за настаняване с 1 и 2 звезд и. Пренощувалите чужденци са 5 650, като две трети от тях са нощували в места за настаняване с 4 и 5 звезди. Най-много са пренощувалите граждани от Румъния и Русия. 
Приходите от нощувки в област Велико Търново през септември са 964 хил. лв., или с 8% по-малко в сравнение със септември 2013 година. Регистрирано е намаление, както на приходите от чужди граждани, така и на приходите от български граждани . 
    
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов