Великотърновският Окръжен съд реши дело за присвояване на снимки от фейсбук

Крими

27-11-2014, 14:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Ответникът трябва да заплати 2 бона обезщетение

2 000 лева обезщетение за имуществени вреди, причинени от използване на фотографски изображения, трябва да заплати търновец на свой съгражданин, както и 853 лева разноски по делото. Това реши вчера Великотърновският окръжен съд .

В исковата молба авторът на снимките пише, че на 16.08.2013 случайно открил, че 14 създадени и публикувани от него фотоса във фейсбук страницата му са иззети. Снимките били качени в друга фейсбук страница. Те представят спортно събитие, а всяка една от тях има емблема с неговото име, която била заличена и на нейно място било поставено името на ответника като автор. Изображенията били публикувани и на уебсайта на федерацията, като отново логото на създателя им, било заменено с това на ответника. Снимките били създадени на 15.06.2013 година с личен фотоапарат. Ищецът изказал претенция за присъждане на 2 000 лева обещетение за нанесени имуществени вреди чрез нарушаване на авторското му право.

Ответникът оспорил искът с мотива, че фотосите не са резултат от творческа дейност, а любителски снимки, качени във фейсбук – общодостъпна мрежа за споделяне на материал.

Великотърновският Окръжен съд прие иска на ищеца за основателен. Магистратите определиха обстоятелството, че ищецът публикувал снимките на общодостъпно място в социална мрежа с безплатен обмен на информация, не дава възможност за използването им без разрешение. Заличаването на логото на автора пък дало пълна основателност за това иска му да бъде уважен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)