Представител на Световната банка впечатлен от данъчната политика на Велико Търново

Царевград Търнов

27-11-2014, 15:12

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Старата столица ще съдейства на авторитетната институция при изготвяне на стратегия за подпомагане на България

Община Велико Търново ще съдейства на Световната банка при изготвяне на стратегия за подпомагане на България. Това стана ясно днес след среща на зам.-кмета по икономическо развитие Снежана Данева , главните финансисти на общината и постоянния представител на Световната банка в България господин Антъни Томпсън, съобщават от общинския пресцентър.

Госпожа Данева представи на господин Томпсън инвестиционния климат и икономическия профил на Община Велико Търново, също така и предизвикателствата пред общината в намеренията за привличане на нови сериозни инвестиции и поддържане на устойчив и благоприятен климат за бизнеса, който вече извършва дейност на територията на общината.

Томпсън оцени като „окуражителни“ за България примерите на Велико Търново по отношение на устойчивата данъчна политика, стабилните  демографски показатели  в региона  и привлекателна та бизнес среда.

Целта на Световната банка в България е да спомага държавата да се възползва максимално от членствата  си в групата на Световната банка и Европейския съюз чрез постигане на икономически растеж, споделен от цялото общество. На срещата бяха обсъдени още процесите,  чрез които да се постигне този  растеж. Акценти бяха поставени в отношенията между местната и централната власт и децентрализацията като процес,  спомагащ за социалния и икономически баланс между общините в България. Беше обсъдено и  усвояването на европейски средства и препятствията, пред които са изправени общините с налагане на финансови корекции. Община Велико Търново посочи своя пример при изпълнението на проекти за над 140 млн. лева и необходимостта  за в бъдеще чрез тези средства да се изграждат стратегически обекти в  населените места в цялата страна. „С изготвянето на Наредба за насърчаване на инвестициите ще имаме възможност да улесним в още по-голяма степен инвеститорските намерения на територията на общината и с това  се надявам да направим още една стъпка за икономическия растеж  на общината“, каза още госпожа Данева.

Предстои екипът на Световната банка да инициира дискусии и обсъждания за изготвяне на стратегии и анализи, в които Община Велико Търново ще участва активно, за  да бъдат предоставени на правителството с оглед вземане на по-добри финансови решения.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)