На престижен форум посочиха Велико Търново като пример за устойчиво развитие

Царевград Търнов

02-12-2014, 12:00

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Архитектите Брайнова и Малаков представиха общината на конференция под патронажа на френския посланик

Конференция на тема “Устройство на територията и устойчиво развитие” се проведе в сградата на Френския институт в България. На форума община Велико Търново бе представена от арх, Донка Колева и арх. Николай Малаков. Под патронажа на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се срещнаха представители на публичните власти, специалисти, експерти от съответните държавни институции, както и представители на гражданското общество – французи и българи. В рамките на това събитие бяха разгледани от една страна градското развитие с оглед на устойчивото развитие, а от друга страна устройство на територията и опазване на природата и културното наследство. Архитектите от общината представиха възможностите на Велико Търново за устойчиво градско развитие и за опазване на културното наследство. Специално място бе отделено на дебатите, които се проведоха след обмяна на опит по тези теми в рамките на двустранното френско-българско сътрудничество. Тази проява се вписва в подготовката на 21-та Конференция на ООН за климатичните промени (COP 21), която ще се състои в Париж през 2015 год.

 Днес, градовете са изправени пред големи предизвикателства свързани с демографските промени, градското разрастване, околната среда, изменението на климата, социалното консолидиране, защитата и развитието на културно наследство. Начин да се отговори на тези предизвикателства е устойчивото градско развитие и творческия, интегриран подход, при които културата, икономиката, социалните въпроси и околната среда имат еднаква тежест.

По време на форума Велико Търново бе посочен като пример за устойчиво развитие и съхраняване на природното и културно- историческо наследство в рамките на правомощията, които законодателството в страната предоставя на местните власти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов