В Елена и Марян почитат героите от Освобождението

Животът

03-12-2014, 07:13

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Почит към загиналите войни от героичната епоха на Освобождението признателни еленчани и жители на село Марян ще отдадат в петък от 9:30 ч. в  Мемориален комплекс „Казашки кръст“, съобщават от Община Елена. Там ще бъдат и представители на Единен казашки съюз, по чиято инициатива в близост до паметника на руските воини преди година бе изграден комплексът.

В 11:00 ч. от градския площад „Иларион Макариополски” до паметника в за падната част на града ще започне възпоменателно шествие, предвождано от  Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. В памет на героите ще бъде отслужена панихида и ще се представи рециталът „Вяра от жарава”, подготвен от еленски самодейци.

Във връзка с 210-годишнината от възстановяването на църквата „Свети Никола” отново на 05 декември от 16:00 ч. ще започне юбилейният форум „Църквата „Свети Никола“ – духовно средище на поколения еленчани“ под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.В програмата е включен и квартет „Ортодокс” с концерт църковни песнопения.

На 6-ти декември – Никулден, от 8:00 ч. в храм „Успение на Пресвета Богородица“ще се отслужи празнична литургия, а от 11:00 ч. на еленчани и гости ще бъде раздаден рибен курбан за здраве и благоденствие.

Преди 137 години край Елена се водят епични боеве, които по стратегическо значение достойно могат да се сравняват с боевете при Шипченския проход. По този повод по традиция ще се проведе щафетата „Бягането“, в която ще вземат участие 80 ученици от СОУ „Иван Николов Момчилов“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов