Първа среща на земеделски производители организира шефът на Областната дирекция по земеделие

Мисия

04-12-2014, 10:46

Снимка:

ОДЗ

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

"Искам да съм посредник между администрацията и производителите", заяви Йорданка Стефанова

Първа по рода си работна среща със земеделски производители проведе директорът на Областната дирекция по земеделие във Велико Търново Йорданка Стефанова. По нейна инициатива в сградата на ведомството се събраха стопани от няколко общини в областта - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш, Павликени, Свищов.

„Аз искам да бъда посредник между вас, които произвеждате благата и колегите в министерството. Така ще се намери симбиозата между администрацията и производителите“, каза Йорданка Стефанова, при откриването на срещата.   

Повече от час зърнопроизводители и животновъди дискутираха със своя домакин различните трудности, които срещат в работата си, като например тези в поземлените отношения. Предложения за някои законови промени оформиха производителите, с цел да не се допускат сътресения между ползвателите на земи.

Единомислие участниците в срещата постигнаха и по повод нуждата от известни промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, където са заложени т.нар. „зелени“ плащания. Биологичното земеделие бе другата тема, на която се акцентира при работния формат в земеделската дирекция. Обсъдено бе и предстоящото създаване на дългоочаквания фермерски регистър и гео-информационна карта.

„Направените предложения ще придвижа към министерството и смятам, че ще се намери правилното решение, защото наистина има неща, които трябва да бъдат доработени и изчистени, имайки предвид динамиката, свързана с различните европейски регламенти“, заяви след срещата г-жа Стефанова.

Подобни срещи да станат регулярни, планира директорът на регионалното земедеделско ведомство, като следващият подобен форум ще бъде в много по широк формат и ще се проведе след нова година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов