Шаранът за по-малко от 5 лева килото е съмнителен

Царевград Търнов

05-12-2014, 13:07

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Много домакинства заменят традиционната никулденска риба с по-евтиния толстолоб

В навечерието на Никулден легалните продавачи на риба в областта не са вдигнали цените, показа проверка на Velikotarnovoutre. Целогодишно шаранът в региона се харчи за 5.50-6 лева на килограм, толкова е и в момента. Рибите са от родни развъдници, като преди празника търговците масово са избегнали да заредят гол шаран, тъй като традицията повелява рибата на Никулден да има люспи.

Нелицензирани търгаши обаче подбиват редовния пазар, жалват се продавачите на риба. По пазари, по паркинги и в някои квартални магазинчета се появяват шарани за по 4.90 лева на килограм. Това е съмнително ниска цена, единодушни са търговците. Рибите били с неясен произход, обясняват те.

Много хора и тази година предпочитат да заменят никулденския шаран с толстолоб. Причината е в два пъти по-ниската цена на толстолоба. Той също е шаранова риба и е покрит с люспи, което върши работа за традиционното меню на Никулден. Цената му е около 2.90 на килограм.  

Още от днес пред специализираните магазини се тълпят хора. Домакините, които ще приготвят рибник, купуват рибата ден по-рано, за да престои осолена през нощта. Така месото й става по-вкусно, споделиха купувачки.

Значителна част от семействата ще се доверят на готовите продукти, които някои рибни магазини предлагат. Почти лев и 50 за сто грама струва пърженият на шайби шаран. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов