Пътните полицаи в област Велико Търново вече безкомпромисни към нарушителите на ЗДП

Крими

05-12-2014, 15:18

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Още една пешеходка бе блъсната

За последните 2 дни бяха блъснати 4 пешеходци

С цялата строгост на Закона ще бъдат санкционирани водачите на автомобили и пешеходците, неспазващи правилата за движение и управляващи демонстративно автомобилите си, за да се предотвратят и намалят до минимум пътните инциденти, най-вече с участието на пешеходци,  категорични са пътните полицаи и ръководството на ОДМВР- В. Търново.  

Само през последните два дни на територията на областта са станали 4 пътно транспортни произшествия с участието на пешеходци. Единият случай е от сряда в Г. Оряховица. 40-годишен водач на лек автомобил „Ауди” от старата столица е седнал зад волана с 1,90 промила алкохол и е блъснал 43-годишна жена, излязла на пътното платно. В резултат на това пострадалата е откарана във великотърновската болница с множество фрактури по цялото тяло, в кома и с опасност за живота.  Същият ден във В. Търново са регистрирани още два случая на блъснати пешеходци. Около 09,00 ч. на ул. „Н. Габровски” водач на лек автомобил „Пежо” минал през ходилото на 16-годишно момиче, което пресичало в зоната на пешеходна пътека. За щастие пострадалата е получила леки наранявания и след преглед е освободена за домашно лечение, а произшествието е обработено по административен ред. Същата вечер на бул. „България” 31-годишна жена е блъсната на пешеходна пътека, но на червен сигнал за пешеходци на светофарната уредба. Пострадалата е настанена за лечение в плевенската болница с фрактура на раменна кост. В четвъртък около 19,00 ч. на кръстовище между улиците „Магистрална” и „Г. Бакалов” във В. Търново водачът на лек автомобил „Дачия” отнел предимството на 61-годишна пешеходка и я блъснал. Жената е с фрактура на колянна става.

Всички тези случаи е можело да бъдат предотвратени при повече дисциплина, култура и толерантност на пътя и стриктно спазване на правилата за движение, както от страна на водачите на автомобили, така и от страна на пешеходците.

Именно с цел предотвратяване на подобни тежки пътни инциденти на територията на цялата област ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции за превенция безопасността на движението, извършват се проверки на водачи и пешеходци и при констатирани нарушения същите се санкционират. Тези проверки ще продължат и занапред, а при необходимост и ще зачестят. Въпреки промените, направени по отношение на пътния контрол закона дава достатъчно възможности на полицейските служители недобросъвестните водачи и пешеходци да бъдат санкционирани.

В тази връзка пътните полицаи в област В. Търново отправят апел към всички пешеходци да пресичат пътното платно единствено и само на обозначените за целта места и едва когато са абсолютно сигурни, че няма приближаващи автомобили, към водачите на моторни превозни средства да проявяват толерантност и култура на пътя, да осигуряват предимство на пешеходците и да се движат със съобразена скорост в районите, където има вероятност пешеходци внезапно да излязат на пътното платно. 

Ръководството на ОДМВР – В. Търново е категорично, че ще се възползва от всички правомощия в Закона, но няма да позволи и толерира демонстративно шофиране, грубо погазване на правилата и незачитане правата на останалите участници в движението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов