53 ученици от Павликени ще получават топъл обяд от Българския червен кръст

Животът

05-12-2014, 17:26

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Децата ще получават храна в продължение на 3 месеца

53 ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени ще получават безплатен топъл обяд чрез кампанията „Топъл обяд“ на Българския червен кръст.

Началото на инициативата беше дадено в понеделник, когато в стола на училището директорът Надежда Иванова, директорът на БЧК-Велико Търново Димитър Русев и кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов представиха пред учениците кампанията.

За 53 ученици в продължение на около 3 месеца ще се предлага безплатно едно основно топло ядене, а когато е възможно – и десерт. БЧК поддържа подобна форма на подпомагане в по един обект във всяка област в страната. Дневният оклад е в размер на 1.50 лева, общо за целия период от БЧК отпускат на училището за социалната инициатива  4 372 лева. От училището имат задължение да осигурят подходящата материална столова база, каквато има в ПГАТ „Ц.Церковски“.

„Тази програма ще помогне да премахнем една от причините нашите ученици да не идват на училище - да нямат средства да си купят храна“, каза директорът на гимназията Надежда Иванова. „Реалното отпадане от училище днес е тенденция, срещу която трябва да се борим с всички сили“, заяви още тя. Надежда Иванова изказа от името на учениците своята гореща благодарност на БЧК, и на община Павликени за подкрепата, която училището получава в тази насока. „Надявам се, че с инициативата „Топъл обяд“ ще облегчим вашите родители за издръжката ви през зимния период“, обърна се към учениците директорът на БЧК-Велико Търново Димитър Русев.

„Радвам се да посрещнем в Павликени най-голямата социална организация у нас - БЧК. Ние сме активни и с нашите есемеси подкрепяме този инициатива, за да я има и през следващите сезони“, каза кметът инж. Емануил Манолов. Той каза пред учениците, че общината ще продължи да подкрепя по всички възможни начини колектива на гимназията в усилията му да подпомага децата от социално слаби семейства. Общината и ПГАТ „Цанко Церковски“ са уточнили, че един от общинските училищни автобуси ще извозва и ученици на професионалната гимназия . „Надявам се, че и този проект ще мотивира още по-силно учениците да посещават редовно училище и да усвояват по-добре знанията“, каза още инж. Манолов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов