Освободителните битки край Марян и Елена са "малката Шипка"

Мисия

06-12-2014, 16:44

Снимка:

„Единен казашки съюз - България“

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Елена и Марян почитат героите от Освобождението

„Единен казашки съюз“, десетки местни жители и представители на местната власт почетоха паметта на героите

Представители на „Единен казашки съюз – България“ се включиха в честванията за отбелязването на 137 години от боевете край Марян и Елена. Членове на местната структура заедно с председателя на съюза казашки генерал Георги Владев се събраха на комплекса „Казашки кръст“ край манастира в Марян. Да се поклонят пред подвига на загиналите руски воини дойдоха десетки марянчани, еленчани и представители на общинската администрация. Енорийският свещеник отец Александър отслужи  заупокойна молитва. Ген. Владев припомни за саможертвата на героите преди повече от век.

„Наричат боевете при Елена „Малката Шипка“, защото те са с огромно значение за изхода на войната. В резултат на тях са били осуетени опитите на турските войски да окажат помощ на  обсадения в Плевен Осман Паша. Факт е, че по онова време руското командване подценява подготвеността на  турската армия да премине през Балкана. На 5 декември 30-хилядният корпус  на Сюлейман паша излиза през Хаинбоаз в Елена, подсилен от 10-хилядната армия на Неджиб паша. Срещу  тях се изправят едва 5000 руски войници и български доброволци от четите на Панайот Хитов. Генерал- майор Павел Домбровски, който ръководи бойните действия, се оказва блестящ военен стратег. Това сочат документите от онова време и военните карти.“  В боевете край Марян загиват трагично 68 драгуни, клани и изтласкани в реката, от 20-метрова пропаст от черкезите. Отпор в тази местност дават едва 300 руски воини, като българите сетне заравят техните кости. В еленската епопея участват войници на 13-ти Донски казашки полк, 13-ти Орденски полк, 34-ти Севски пехотен полк, 36-ти Орловски пехотен полк, 13-ти Хусарски Гвардейски полк, 20-та конна батарея. Днес костите на загиналите лежат, заровени под мемориала Казашки кръст, като от година там има издигнат и параклис. Владев отново подчерта, че наследниците на казаците не искат да бъдат приемани за „фили“ или „фоби“, а само за „българофили“. 

Присъстващите запалиха свещичка в памет на загиналите и поднесоха венци и цветя, след което се поклониха и на паметника в местността „Дъбравата“. В 11 часа по традиция от повече от век, от централния площад в Елена тръгна възпоменателно шествие, в което се включиха стотици граждани, водено от свещеници и ученици с хоругви. То завърши на паметника- костница в западния край на града. Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев прпомни подвига на героите в своето тържествено слово. Енорийските свещенници отслужиха панихида за загиналите.  От името на институции и обществени организации бяха поднесени венци и цветя на признателност към героите.  Самодейци от читалище „Напредък 1863“ в Елена представиха поетично- музикалния рецитал „Вяра от жарава”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов