Двойно повече живи елхички се очаква да се продадат тази Коледа

Вече има заявки за 20 000 дръвчета, през миналата година са купени 9 000

Земеделският министър Десислава Танева даде старт на кампанията за опазването на българската гора. Тя призова хората да изберат живи коледни дръвчета, които през 2015-а година да бъдат засадени.

Все повече държавни горски стопанства отглеждат коледни дръвчета, които се предлагат в специални саксии и могат да украсят дома ни преди светлите празници.

Предимствата - така се предотвратява масовата сеч на млади елхички, което се случва преди всяка Коледа и се създават навици, всяко семейство, закупило жива елха, след това да я засади в близкия парк или в двора си.

Експертите от агроведомството ще покажат и маркировката, с която ще се отличават легално отсечените дръвчета, предлагани на пазара, за да се предотвратят бракониерските сечи.

Два пъти повече се очаква да се увеличат продажбите на живи коледни дръвчета през настоящата година. Подадените заявки към държавните горски стопанства в страната от търговците са за 20 000 броя елхички със закрита коренова система. За сравнение с миналата година, на пазара са продадени близо 9 000 живи елхички.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов