Живи вериги може да опашат площадката на бъдещия завод за хлор в Горна Оряховица

Мисия

08-12-2014, 13:44

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата се включи в казуса "Изграждане на завод за хлор" в Горна Оряховица

Местните жители събират подписка срещу изграждането му

Почти 1200 души вече са сложили името си в подписка срещу изграждането на завод за хлор в промишлената зона на Горна Оряховица. Петицията върви както на хартия, така и в интернет. За да се опълчи на бъдещото предприятие е създаден и Инициативен комитет "Не на хлора в Горна Оряховица", които всъщност са инициаторите на подписката.

До 15 декември ще се събират съмишленици на протеста, като за тази дата е предвиден митинг на централния площад "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица. За 16 декември е насрочено общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта.

От инициативния комитет възнамеряват да внесат събраните подписи в общината, а също в Регионалната екоинспекция, в Министерството на околната среда и водите и в Народното събрание.

Противниците на завода за хлор са категорични, че ще се борят докрай за спирането на проекта. Имало готовност дори за гражданско неподчинение и живи вериги пред площадката, отредена за изграждане на спорния завод. Недоволните горнооряховчани имат и Фесбук група, към която са се присъединили над 6200 души.

Страховете на всички са, че бъдещият завод ще отделя опасния газ във въздуха. Хлорът е тежък газ, който се натаява на ниско и вдишан в по-големи количества може да причини натравяне в различна степен. Жителите на Горна Оряховица са изплашени от тази перспектива толкова, че не приемат перспективата за инвестиция от 25 милиона евро и нови 200 работни места, които инвеститорите обещават, че ще разкрият. Според тях технологията за производство е напълно безопасна.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)