Търсят съд за делото на Орлин Тодоров

Крими

09-12-2014, 10:01

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Върховния касационен съд решава...

Делото срещу бившия шеф на ТЗ БОП - Велико Търново Орлин Тодоров е изпратено във Върховния касационен съд за определяне на второинстанционен съд, който да го гледа. Причината за това е, че Великотърновският апелативен съд не може да образува съдебен състав за въззивното му разглеждане, предаде вестник "24 часа".

През юни Орлин Тодоров бе признат за виновен за изнасяне на тайни по разработки на антимафиотите и получи една година условно и 2000 лв. глоба. Съдия Пламен Борисов осъди Тодоров за общо 4 досъдебни производства, по които бившият антимафиот докладвал на търновския бизнесмен Петър Христов. Единият от случаите бе скандалът с лекарите в Горна Оряховица, известен още като "бебето от фризера" от края на 2010 г.

По останалите обвинения - разгласяване на държавна тайна, злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, Орлин Тодоров бе оправдан. Бившият полицай бе оневинен и за кражба на катерушки и пързалка слонче от горнооряховското село Първомайци.

5 месеца бяха нужни на съдията от Окръжния съд в Търново, за да изготви 90 страници мотиви към присъдата. По нея са внесени протест на ловешкия прокурор Валентин Вълков и жалба от ексченгето.

Наскоро стана ясно, че следващият съд, който ще се произнася относно вината на Тодоров няма да е във Велико Търново.

Според изискванията на закона, съдия който се е гледал мярка за неотклонение срещу обвиняем, няма право да гледа по същество делото му. С решения по мерките на Тодоров са излизали общо 8 магистрати от Апелативен съд. Други трима са си направили самоотводи. Съдиите Здравко Трифонов и Бончо Бонев се пенсионираха в средата на октомври и няма назначени нови магистрати на техните места.

Така в търновския апелативен съд останали само двама съдии, които могат да гледат делото срещу бившия антимафиот, но законът изисква съставът да е от поне трима магистрати. Това станало и причина папките по делото да бъдат изпратени във ВКС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов