Роми коледари вече обикалят по магазините и търновските улици

Животът

09-12-2014, 10:53

Снимка:

Bulfoto

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Мургавите певци са облечени в носии и наричат за берекет

Първите коледари във Велико Търново за тази година вече излязоха по улиците, магазините и заведенията. Подранилата група от десетина млади роми, придружавани от мъж на средна възраст, който насочва младежите на къде да се отправят, „превзе“ снощи булевард „Никола Габровски“. Времето за коледуване е точно определено – от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Това обаче не се оказа пречка за предприемчивите мургави млади мъже да изкарат някой лев предпразнично.

Ромските коледари са облечени в носии, носят калпаци на главата и потропват с гега, за да изгонят злото. Мъжката група пее, традиционните за обичая Коледуване, песни и нарича за здраве, берекет и благополучие под музикален съпровод. Най-малкият от тях събира парите и благославя всеки, който развърже кесията за групата.

Коледарите не пропуснаха да влязат във всеки един магазин на булевард „Никола Габровски“. В повечето търговски обекти бяха посрещнати негативно и дори изгонени. По улицата обаче предимно възрастни хора вадеха портомонетата и поощряваха младежите с някой лев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов