Честваха 210 години от възстановяването на еленската църква "Свети Никола"

Мисия

09-12-2014, 14:08

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Освободителните битки край Марян и Елена са "малката Шипка"

Събитието бе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

210 години от възстановяването на църквата „Свети Никола” отбелязаха в Елена. За честване на впечатляващата годишнина, във възрожденското градче пристигна вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се проведе събитието.

Тя участва и в юбилеен форум под наслов „Църквата „Свети Никола” – духовно средище на поколения еленчани”, на който присъства и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Форума откри кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.
Не се знае кога е изграден храмът, но по давност той се нарежда след ония древни манастири, които са съществували на изток от Елена чак до Сливен, наричани от Паисий и Раковски „Малката Света гора”. Летописци разказват, че църквата е била книгохранилница, първата библиотека в града и духовен център. Опожаряването й при кърджалийското нападение през 1800 г. унищожава пергаментите и ценните ръкописи, писа по темата "Борба".
В сегашния си вид църквата е построена през 1804 г. Инициатор е чорбаджията хаджи Иван Кисьов.
Украсата на храма е изключително богата. Тя е дело на светогорските зографи Давид и Яков и еленските художници Йоан Попович и Йордан Кметски.
„Повторното изграждане на тази църква преди 210 години е доказателство, че можем да се съхраним като народ и че колкото й трънлив да е пътят към храма, има кой да го извърви, ако следваме заветите на българските възрожденци и успеем да ги предадем на следващите поколения”, подчерта в изказването си Маргарита Попова. Вицепрезидентът припомни и историческия принос на град Елена през епохата на Възраждането за новобългарска просвета и независима българска църква.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов