Всеки ден у нас умира по една жена с рак на маточната шийка

Мисия

10-12-2014, 09:26

Снимка:

novinite.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Във Великотърновска област през 2014 г. са ваксинирани 302 момичета против папилома вирус, причинител на заболяването

Всеки ден у нас умира по една българка с рак на маточната шийка, а за последните 25 години заболяването се е увеличило три пъти, предаде вестник "Янтра Днес". Тревожните данни съобщи д-р Поля Стоянова, регионален координатор на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка във Великотърновска област. Програмата стартира в края на 2012 г., а вчера пред журналисти, лекари, кметове и специалисти бе направен тригодишен отчет на резултатите.

По данни на Националния раков регистър всяка година в България от този вид рак се разболяват 1100 – 1200 българки, като 350 – 400 жени умират. Според статистика на СЗО в страните от Евросъюза ракът на маточната шийка (РМШ) е втората по честота форма на онкологично заболяване при жените на 15 – 44 г., след рака на гърдата. Именно затова здравното министерство стартира национална програма за първична профилактика, която включва ваксинации на 12-годишни момичета, преди да са започнали сексуална активност обясни д-р Стоянова. В България са разрешени за употреба 2 ваксини, които притежават над 90 % ефикасност по отношение на двата най-чести онкогенни типа на човешкия папиломен вирус HPV 16 и HPV 18. Характеризират се с добра поносимост и осигуряват 20-годишна защита. Така България стана 24-тата страна от ЕС, въвела тези имунизации,.

По данни на д-р Стоянова във Великотърновска област през 2012 г. първи, втори и трети прием на ваксината са получили съответно 59, 16 и 17 девойки. През 2013 г. те са съответно 192, 197 и 158. Тази година са били ваксинирани общо 302 девойки, от подлежащите 1005. В страната през 2014 г. са отчетени 3927 имунизации от подлежащите 29 755 момичета, но е наблюдавана само една нежелана реакция – зачервяване на мястото на инжекцията. Според статистика на НЗОК от старта на програмата е постигнат обхват със завършена имунизационна схема на национално ниво едва 24 %, а за Великотърновска област – 13,4 на сто. Далеч пред нас са Силистра, Ямбол, Разград и Добрич.

На срещата д-р Красимир Шишманов, консултант на програмата, отчете, че заболяването се открива все в по-напреднала възраст. Според него имунизацията и редовните профилактични прегледи предпазват от него. Вече е потвърдено, че ваксината предпазва и от анален карцином.

В дискусията се включи и гинекологът д-р Мавроди Калейнски, който съобщи, че през 2012 г. във Великотърновска област са открити 69 жени с РМШ, през 2013 г. 39 жени, а през т. г. – 30. Може би по-малкият брой през 2014 г се дължи на започналата имунизация, обясни гинекологът. По думите му, че ако имунизацията стане масова, се създава колективен имунитет, който би предпазил много жени от този рак.

Напоследък имам много пациентки с полови брадавици, които се разпространяват бързо и се причиняват също от определен тип на човешкия папиломен вирус, заяви д-р Калейнски. Той апелира при подобен проблем веднага да се търси специалист, а да не се предприема самолечение. Гинекологът смята, че имунизацията за РМШ трябва да стане задължителна, както в много други държави, в някои от които се имунизират и момчетата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов