850 души на протест в Лясковец, заради недоизплатени заплати и неполучени ваучери за храна

Животът

10-12-2014, 12:23

Снимка:

В.Георгиев

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Служителите на "Аркус" за втори път демонстрираха недоволството си тази година

850 работници от оръжеен завод „Аркус“ в град Лясковец излязоха на протест. Служителите не са получили 40% от възнагражденията си последните 3 месеца, както и ваучери за храна на стойност 200 лева.

В 8:00 часа хората пристигнаха на работните си места, но не започнаха работа, а организираха спонтанен протест пред портала на завода. Според договореното с  работодателя, служителите на завода трябвало да получат доплащанията си до края на октомври. Това обаче не се случило и те продължили работа осланяйки се на обещания. Оправданията били, че средствата на фирмата са в КТБ и от там идва невъзможността за разплащане.

За да успокои служителите на завода, излезе изпълнителния директор на „Аркус“ Банко Банков, който заяви, че след Нова година работниците ще си получат дължимото и в момента от фирмата чакат кредит за да се разплатят.

Служителите на завода са огорчени и възмутени, че няма да получат изцяло заработеното си възнаграждение точно преди Коледа и Нова Година. Те споделиха, че проблема с получаването на заплатите не е единствената им тревога. Условията, при които работят са мизерни и неудовлетворяващи, споделиха работниците. По думите им отоплението в завода е на газ, но тя рядко се пуска. Затова служителите са принудени да работят на ниски температури през целия ден.

Този е вторият протест пред „Аркус“ за тази година. Юли месец служителите излязоха за първи път заради неизплатени заплати и неизплащане на извънреден труд. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов