Уволнените след резила в Лясковец ченгета съдят МВР

ВАС даде ход на делото, заведено от бившия шеф на "Криминална полиция" във Велико Търново

Върховният административен съд даде ход на дело, заведено срещу МВР от бившия шеф на "Криминална полиция" в ОДМВР-Велико Търново Калоян Михайлов. Това съобщи "24 часа", добавяйки подробности.

Михайлов бе един от четиримата служители на дирекцията, които бяха наказани със заповеди на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след провалената акция на СОБТ в Лясковец.

На 14 март при опит на командоси да обезвредят барикадиралия се в апартамента си Петко Петков и да отнемат незаконните му оръжия, той застреля баретата Емил Шарков и рани още трима спецполицаи.

Тогавашното ръководство на МВР стовари цялата вина за провала на акцията върху полицията във Велико Търново. Тезата на Цветлин Йовчев бе, че баретите са планирали перфектно проникването в дома на Петко, но местните ченгета предупредили неволно собственика, като на своя глава отишли да заснемат имота, ден преди акцията.

С постановление на Йовчев, бяха уволнени служителите Павел Ангелов и Радослав Георгиев. Директорът на ОДМВР Христо Христов бе освободен от поста и наказан със забрана за кариерно израстване. Същото наказание бе наложено и на тогавашният шеф на "Криминална полиция" Калоян Михайлов. И четиримата обжалваха своите наказания, като заседанията по делата на Ангелов и Христов са насрочени за февруари.
Адвокатът на Михайлов, Борислав Недков е отправил редица искания за представяне на доказателства.

Според заповедта на МВР, Михайлов не е осъществил контрол върху подчинения му Павел Ангелов, на когото била поставена задача да заснеме жилището на Петко Петков. Не прегледал направените от Ангелов и Георгиев видеозаписи, поради което не могъл да направи предположение, че двамата служители може да са видени от живущи в сградата. Така извършил нарушение, което довело до затруднения в провежданата от СОБТ акция.
Любопитното в тази заповед е, че ръководството на МВР никога не е признавало, че е давало каквато и да е заповед на Михайлов, която той да възлага на своите подчинени. Във всички официални изявления на министерството по случая се говореше за самоволни действия.

"Поисках от съда МВР да представи цялата документация относно акцията и свързаните с нея разпореждания", поясни адвокат Недков, като допълни, че съставът на ВАС е уважил искането му, въпреки възраженията на юрисконсулта на министерството. Процесът ще продължи през февруари.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)