Зелена светлина за завода за отопление, с който ще се топлят великотърновци

Мисия

12-12-2014, 08:08

Снимка:

www.timetolive.ru

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Отпадъците ще бъдат преработвани и суровината ще се използва като гориво

Зелена светлина окончателно получи изграждането на новия завод за отпадъци, с които ще работи великотърновската „Топлофикация ВТ”. Кметовете на Шереметя и Малки чифлик Пламен Петев и Иван Чолаков дадоха положителни становища за инсталацията на база мнението на населението, пише вестник "Борба". Утвърждение има и от няколко специализирани институции, включително Басейнова дирекция и Регионалната екоинспекция. Великотърновският общински съвет вече пусна предприятието, като идната седмица ще се произнесе формално за втори път, тъй като подобни решения се вземат на две четения, стана ясно след вчерашните заседания на постоянните комисии към местния парламент.
В близост до новото регионално депо за отпадъци на площ от 25 дка в землищата на двете села се оформя и инсталацията за сортиране на боклука. Земята се дава на централата безвъзмездно за период от 10 години. Идеята е част от суровината да бъде използвана като гориво за местната топлоцентрала, както се прави навсякъде по света. В момента паровата работи главно на природен газ, но с новия енергоизточник ще се понижат производствените разходи, а оттам и цената на парното и топлата вода за великотърновци, декларираха пред кмета Даниел Панов и Общинския съвет от компанията.
Новите инсталации за приемане и сортиране на отпадъци са на стойност 5 млн. евро. Покрай тях се отварят и 200 нови работни места. Практически това обяснява, че нерегламентираните събирачи на вторични суровини и ровещите по контейнерите вече ще са с регламентирана дейност и трудови договори и ще работят съвсем легално, поясниха от местната администрация другия ефект от проекта.
Дружеството обещава да смъкне и сметките за парно през следващите две години с 10 - 20%. В комплекса ще има горивна и пречистваща система. Край Шереметя с помощта на машини и ръчно ще се отделя фракцията, която после ще се насочва към горивните камери, разположени в самата топлоцентрала. Тя ще разполага с модерен филтър, който ще намалява до минимум вредните емисии. Стойността само на това съоръжение доближава 5 млн. евро. „Топлофикация ВТ” ще реализира проекта си на два етапа, като за сметка на фирмата ще бъде изградена площадка, съобразена с всички екологични норми. Съотношението между отпадък и полезни вещества, които могат да се използват като енергоносител, е около 1:5, което означава, че от 5 килограма смет може да се извлече около килограм горивна съставка. С нея, както и с дървесен чипс, централата ще топли абонатите си и ще подгрява постоянно топла вода. Според изчисления на фирмата оползотворяването на градския боклук ще доведе и до намаление на такса смет. Отделно около 30 на сто от населението на болярския град, което се топли на парно, ще плаща по-ниска цена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов