Агенция по вписванията трябва да заплати 84 000 лева на измамен новодомец от Велико Търново

Крими

12-12-2014, 09:30

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Измамната схема бе разкрита през 2009 година

Над 84 000 лв. обезщетения и лихви е осъдена да плати Агенцията по вписванията на измамен новодомец, който купил апартамент и ателиета с неверни удостоверения за вещни тежести, издадени от нейна служителка във Велико Търново.

Измамната схема с жилища на строителния предприемач Йордан Попов в кв."Бузлуджа", които били препродавани по няколко пъти и залагани пред банки с "чисти" от тежести удостоверения, лъсна през 2009 г. Тогава съучастничката на Попов, Венета Сидерова бе дисциплинарно уволнена от Агенцията по вписванията и получи 4 месеца условно след споразумение с прокуратурата, предаде вестник "24 часа". Попов почина от инфаркт преди да получи наказание.
Междувременно един от измамените с имоти, млад мъж от Горна Оряховица, внесъл иск срещу структурата на правосъдното министерство по Закона за отговорността на държавата. През 2008 г. той броил 50 000 лв. за апартамент и три ателиета, завършени в груб строеж. Според официалния документ, издаден от местната служба по вписванията, те били без ипотеки и собственици. Оказало се обаче, че недвижимостите вече са продадени два пъти преди изповядването на сделката, имат и по няколко ипотеки.
След като разбрал, че е броил пари за нищо, купувачът загубил вяра в държавните институции, чувствал се виновен, че е предал доверието на баща си, който го подпомогнал финансово, бил обезверен, зарязал бизнеса си с недвижими имоти и се разделил с приятелката си. В следствие на преживения стрес от измамата получил паническо разстройство и стигнал до психиатър и психолог, пише в исковата молба.
Окръжният съд в Търново е уважил иска за имуществени вреди от 50 000 лв., заедно с 27 212 лв. мораторна лихва за период от 5 години. Присъдил е и 5000 лв. за преживените страдания, в едно с 2 500 лв. мораторна лихва.
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов