Светла Димитрова е новият директор на етнографския резерват "Етъра"

Велико Търново Лайф

13-12-2014, 09:42

Снимка:

starazagorautre.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Димитрова е постигнала най-голям брой точки в конкурса

Доскорошният директор на регионален Исторически музей Стара Загора доц. д-р Светла Димитрова спечели конкурса за директор на Етъра, предаде Starazagorautre.bg. От тримата кандидати за поста ръководител на Архитектурно - етнографския резерват тя е постигнала най-висок брой точки – 344. Другите кандидати – Росица Бинева и Валентин Тинчев, са постигнали съответно 296 и 225 точки.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение от 1971 г.

Комплексът се намира на 9 км от Габрово. В музея има общо 50 обекта - къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода - валявици, воденици, тепавица, точило и др.

Досегашен директор на Етъра е доц. д-р Ангел Гоев. Той е на поста от 2008 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов