Втора условна присъда за мъж, убил 3-годишно момиченце на пътя

Крими

15-12-2014, 12:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредна катастрофа на "присовските завои" прати трима в болницата

Последната дума ще има ВКС

 Шофьор от Горна Оряховица, който уби в катастрофа 3-годишно дете, е получил условна присъда от Апелативния съд в старата столица. Същото леко наказание по-рано реши да му даде и Окръжния съд. Последната дума ще бъде на ВКС.

Засега 31-годишният Петър Петров няма да лежи в затвора заради свирепато катастрофа, причинена от него през ноември миналата година. 

Във фаталния ноемврийски ден през 2013 година 31-годишният мъж шофирал със 140 километра в час, при максимално позволена скорост 90. Той летял по пътя между Горна Оряховица и село Козаревец. На един от завоите Петров изпуснал колата си от контрол и връхлетял върху насрещно движещ се автомобил, в който пътувало семейство от Горна Оряховица.

Мъжът зад волана на блъсната кола получил вътрешни разкъсвания, натъртвания по цялото тялото, както и фрактури в гръдната област и по крайниците. Съпругата му получила спукване на гръбначен прешлен и комоцио. Фатално пострадала тригодишната им дъщеричка, която лошо си ударила главата. Момиченцето не преживяло последиците от тежката черепномозъчна травма и починало 10 дни след инцидента.

За разлика от опустошеното семейство, виновникът за катастрофата се отървал само със счупен пръст на ръката.

В хода на делото, съдебните експерти са установили, че със скоростта, с която се е движел Петров, не е можел да избегне удара. Това е можело да се случи при не повече от 115 километра в час.

Заради чистото съдебно минало и самопризнанията на шофьора, първата инстанция даде три години условно на шофьора. От Окръжната прокуратура протестираха лекото наказание пред Апелативния съд и поискаха затвор заради смъртта на детето.

Съдиите от втората инстанция обаче също се смилиха над водача, тъй като след катастрофата организирал кръводарителска акция в подкрепа на борещото се за живота си момиченце. Освен това от 2003 до 2010 г. Петров имал само едно нарушение на пътните правила, което било за превишена скорост. Съдебният акт подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)