В Габрово най-добрите кулинари са и добри еколози

Мисия

16-12-2014, 09:00

Снимка:

Община Габрово

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

37 души демонстрираха кулинарните си умения

Проведеното в събота, еко кулинарното шоу „Кафявият контейнер“ доказа, че в Габрово всички добри готвачи са и добри еколози. Макар и на пръв поглед несъвместими, екологията и кулинарията бяха успешно съчетани в едно атрактивно шоу, в което габровските ученици показаха, че не само имат оригинални идеи в приготвянето на храна, но и успешно се справят с отпадъците.

По време на шоуто 37-те участници и многобройната публика разбраха какъв е смисълът от рециклирането и компостирането. Като забавна игра по готварство, моделът на разделно събиране на отпадъците показа на практика кои ненужни продукти от приготвянето храна трябва да попаднат в контейнера за биоотпадъци и кои в съдовете за рециклируеми суровини.

Освен приготвянето на зеленчукови салати, плодови изкушения и десерти, участниците имаха и много важната задача правилно да разделят остатъците от храна и опаковките, останали в кухнята.

Тричленното жури с радост констатира, че  ентусиазираните еко кулинари не допуснаха нито една грешка при изхвърлянето на отпадъка в двата вида контейнери, а блюдата им бяха оригинални, амбициозни и впечатляващи.

Финалът на „Кафявият контейнер“ беше награждаването. По преценка на журито, което бе силно впечатлено от кулинарните шедьоври и изключително затруднено в избора си, наградите бяха изтеглени на лотариен принцип. С нови книги бяха наградени Иван Петров, Георги Владимиров, екипът на Микаела Нанкова и Изабела Маринова. Модерни аудиослушалки получи Христина Кръстева, а специалната награда – функционален таблет вече е притежание на Стефка Маркова.

Екипът на инициативата благодани на всички, които се включиха в „Кафявият контейнер“ и им пожелава да запазят амбицията, усърдието и отговорното отношение към природата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов