Бъдете бдителни и предпазливи по Коледните и Новогодишните празници

Крими

17-12-2014, 09:33

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

От МВР Велико Търново съветват..

ОДМВР – В. Търново предприема превантивни мерки за осигуряване на добър обществения ред и повишаване сигурността на гостите и гражданите в област В. Търново по време на предстоящите празници. Ще бъдат извършени полицейски проверки в търговски обекти, заведения и по пътищата на територията на областта. Засилено полицейско присъствие се предвижда по главните пътища и в малките населени места в празничните дни и последния почивен ден. 
Въпреки това специалистите съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство. 
Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити. 
Подобни съвети са важни и по време на път – ако се наложи ремонт на автомобила на пътното платно напр.,  предложената помощ, особено от “случайно” спрели хора, невинаги трябва да се приема безусловно.


 
Пазете се от джебчии!


Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразничини дни около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип. 
• Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. 
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или направо в РУ ”Полиция”. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

 

При отсъствие от дома по празниците

 
Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. 
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. 
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. 
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. 
• Преди да потеглите на път оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Внимавайте с празничните салюти!

 

Проявете отговорност още при покупката на пиротехнически изделия. Те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията. Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия видимо повредени – разкъсана опаковка, фитил и др. В празничната нощ използвайте пиротехнически изделия, закупени от лицензирани магазини. Вашето забавление при употреба на “пиратки” може да доведе до неприятни преживявания на много хора и представлява своеобразно насилие спрямо тях. Уважавайте правата на съседите, децата и по-възрастните, които искат да прекарат празниците спокойно. НЕ хвърляйте пиратки в близост до тях  и домовете им.
Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири. Административното наказание за нарушение на разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, свързана с употребата и търговията с  пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси е от 500 до 2 000 лв.
Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот.

 

За да бъде празника ви весел и без нежелателни инциденти запомнете:

 

1. Контролирайте с какво са занимават децата ви в празничните дни. 
2. Ако притежавате огнестрелно оръжие задължително го съхранявайте в заключена метална каса, ключовете за която да са непрекъснато с Вас.
3. Ако в новогодишната нощ приятел носи в себе си огнестрелно оръжие, настоявайте да го прибере в местата за тази цел.
4. Огнестрелното оръжие се изземва, а разрешителното за дейности с него се отнема за срок от 1 до 5 г. на лица, допуснали употребата му не по предназначение или по начин, създаващ опасност за живота и здравето на гражданите.
5. Не забравяйте, че ослепяването, обгорените и разкъсани пръсти, изплашените съседи и материалните щети не могат да оправдаят гърменето с “пиратки”.

 

Бъдете внимателни и при палене на свещи в храмове и в домовете си

 

Въпреки предприетите превантивни мерки от РДПБЗН – В. Търново, огнеборците съветват гражданите  да се внимава при използването и паленето на свещи. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. Да се внимава при скупчването на хора да не бъдат запалени дрехи, особено от синтетични материали. 
Не допускайте бутане и изпреварване! При възникване на инцидент най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. Изпълнявайте указанията на служебните лица и оказвайте съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора. 
Огнеборците апелират в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. При пожар своевременно сигнализирайте органите за пожарна безопасност и спасяване на тел. 112. 

 

                        Не се хващайте на уловките на телефонните измамници

 

Те са изключително изобретателни и само чакат удобен момент, когато бдителността Ви е отслабена, за да атакуват. В случай, че получите съмнително обаждане по телефона, запазете самообладание и задавайте въпроси на събеседника си, без да издавате имена на Ваши близки или местонахождението им. Намерете начин по най-бързия начин да се свържете с роднините си, за да проверите информацията, получена по телефона. В никакъв случай не давайте пари на непознати. Ако сте станали жертва на телефонна измама, полицията и да установи извършителите, вероятността да си получите парите и минимална При най-малките съмнения за телефонна измама сигнализирайте незабавно в полицията или на тел. 112.

 

    За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни    
     злополуки, Ви препоръчваме да имате предвид следните препоръки, в    
     интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки:



 По време на Коледните и Новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места,  склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; намалена светла част от денонощието; традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци.  
    Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори. 
 
1. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване по пътищата.
2. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.
3. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е още с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. 
4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.
5. Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояване на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.
През последните 3-4 години благодарение на взетите превантивни мерки от ОДМВР – В. Търново на територията на област В. Търново не са регистрирани сериозни инциденти и тежки пътно транспортни произшествия по време на Коледните и Новогодишни празници. 
От областната дирекция апелират към гражданите да бъдат бдителни и да се съобразяват с отправените от органите на реда препоръки, за да не се стига до неприятни инциденти, които биха помрачили предстоящите празници. 

Ръководството на ОДМВР – В. Търново Ви пожелава приятно и безаварийно посрещане на Коледните и Новогодишни празници! Здраве и благополучие през Новата 2015 година!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов