Велико Търново примамва инвеститори с облекчени условия при покупка на общинска земя

Животът

18-12-2014, 20:40

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Нова Наредба за насърчаване на инвестициите позволява купуване на общинско земя без търг или конкурс

Нова Наредба за насърчаване на инвестициите бе приета от Общинския съвет в старата столица. Документът, който отразява стратегията на Общината за развитие на икономиката, предвижда облекчени условия при покупка и наемане на земя от инвеститорите, попадащи в клас „Б“. Условията, които компаниите трябва да изпълнят са подробно разписани в Наредбата. Ако отговарят на всички тях, инвеститорите могат да наемат или купят земя със статут „частна общинска собственост“, без да участват в публичен търг или конкурс. Необходимо ще бъде само решение на Общинския съвет.

Фирмата-кандидат задължително трябва да е декларирала, че ще вложи между 1 и 2 милиона лева в местната икономика. Това се отнася за създаването на нови предприятия, както и за разширяването на вече съществуващи.

Големите предприятия ще са задължени да извършват дейността си върху предоставената земя поне пет години. За малките и средни фирми минимумът е три години. Важно изискване е и разкриването на нови работни места в общината.

Компаниите трябва да са редовни данъкоплатци, да не са бавили работни заплати в миналото, а собствениците им да не са осъждани, срещу тях да не се водят производства по несъстоятелност и ликвидация. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)