Новите съдебни заседатели в Окръжен съд – Велико Търново положиха клетва

Крими

19-12-2014, 11:45

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Сред тях е и търновецът, който даде телефон 112 на прокурор

35 са новите съдебни заседатели във Великотърновския Окръжен съд. Те положиха клетва на тържествена церемония в Съдебната палата в старата столица днес. Членовете на съдебния състав дадоха обет да се ръководят от Конституцията и законите на Република България, както и от чувство за справедливост, упражнявайки своята дейност.

Новите съдебните заседатели бяха излъчени от Общинските съвети в областта, съгласно Закона за съдебната власт. Заклелите се получиха петгодишен мандат във Великотърновския Окръжен съд.

Сред новоположилите обет е великотърновецът, който даде телефон 112 на прокурор и бе завел дело срещу МВР за 50 000 лева. Милен Ангелов е дебютант в съдебното заседаване, но е категоричен, че упражнявайки тази дейност ще се чувства на мястото си. „Имам силно развито чувство за справедливост и мисля, че това е перфектното място, където да се изразявам“, сподели той. Милен Ангелов смята, че е необходимо да се осъществява реален контрол над съдиите, какъвто до момента предходните съдебни заседатели не са упражнявали.  „Мисля, че трябва да има повече млади, активни, вещи и отговорни хора, които да се заемат с тази длъжност.“, коментира Ангелов.

28-годишният търновец решил да участва в обявения конкурс за съдебни заседатели, тъй като след жалбата му срещу телефон 112 спечелил доверието на много от своите съграждани. Те го посъветвали да бъде още по-активен и той се вслушал в техните думи. Милен Ангелов е категоричен, че през следващите пет години ще защитава законите и интересите на великотърновци безпрокословно.  „Ще се ръководя от съветта си и чувството си за справедливост. Две неща отдавна забравени в нашата страна“, уточни младия съдебен заседател. Той подчерта, че именно желанието му да бъде полезен на България е била причината да се завърне от Съединените Американски Щати преди няколко години. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов