Такса смет в Община Горна Оряховица се запазва и през 2015 г.

Царевград Търнов

20-12-2014, 09:00

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

От този вид данък са освободени храмовете, молитвените домове и манастирите

Няма да има промяна в такса смет за 2015 г. в Община Горна Оряховица. Собствениците на имоти общината ще продължат да плащат за чистота толкова, колкото са плащали и досега. На последното си за годината заседание Общинският съвет гласува да се запази размера на такса смет за 2015 г. в параметрите, които действаха и през отиващата си 2014 г. 
Дължимото от фирмите ще продължи да се изчислява върху по-високото между отчетната стойност и данъчната оценка на активите. За тях остава 6 на хиляда, за физическите лица се запазва 3, 9 на хиляда. Ако имотите на гражданите се ползват за търговски или промишлени цели, размерът е 6, 2. Размерът за държавните и общинските училища остава 1, 3 на хиляда, за детските градини и читалищата – 0, 3, за Болницата и ДКЦ – 1, 5. 
От такса смет отново са освободени молитвените домове, храмовете и манастирите, ползвани от законно регистрираните вероизповедания.

През 2015 г. най-голям приход от такса смет Общината очаква от юридическите лица – в план сметката за догодина са заложени 1 260 926 лв. 
От възможността дължимото им да бъде изчислявано на база количество генерирани отпадъци са се възползвали общо 46 фирми. От подадените от тях общо 138 декларации са отказани 3. Причината за отказа е, че съответните имоти се намират извън регулация. Изчисленията показват, че подалите своевременно декларации фирми спестяват около 340 хил. лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)