Днес откриват модерната площадка за деца със специални потребности във Велико Търново

Животът

22-12-2014, 09:42

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Организаторите са подготвили изненада за малчугаите - айрянено парти

Сдружение Азбукари“ и кметът на община Велико Търново Даниел Панов ще открият днес в 14:30 часа модерната детска площадка „Азбукари“, подходяща и за деца със специални образователни потребности в парк „Марно поле“. Магическо слънце ще посрещне деца, жители на град Велико Търново, официални гости сред, които и дипломати на най-цветния детски кът в старопрестолния град. Проектът е част от Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“. Децата ще играят на цветни съоръжения, които освен че ще ги забавляват, ще ги обучават и ще развиват тяхното въображение. Площадката е създадена по европейски образец, съобразен с условията за безопасност и достъпност на градската среда.

Азбукарите са предвидили богата коледна програма, много музика и танци. Изненадата на деня е айрянено парти за хлапетата и техните родители. За доброто настроение на гостите ще се погрижи Искрен Пецов, който ще зарадва публиката с обичани от всички песни. Народната изпълнителка Катя Минчева ще зареди сърцата на присъстващите с вибрациите на музиката от българския фолклор. 
Детска площадка „Азбукари“ е пример за образователен кът на открито с възможност за подобряване двигателната активност на децата с фитнес уреди. Основното съоръжение разполага с рампа за инвалидни колички. В област Велико Търново живеят повече от 500 деца с увреждания, които вече ще могат да играят на новата площадка и да изживяват весели моменти със своите връстници. В ударопоглъщащата настилка са интегрирани разнообразни фигури, по модела на успешно осъществения през 2013 година първи подобен проект на „Сдружение Азбукари“ в Южния парк в столицата. 
„Щастлива съм, че проектът във Велико Търново се случи. Това са реалните процеси на социална интеграция, това е работа в подкрепа на хората, които имат деца със специфични нужди и е повече от необходимо в 21 век родителите на деца с увреждания да извеждат децата си да играят там, където се забавляват и останалите деца. „Сдружение Азбукари“ работи за просперитета на България в името на децата“, сподели г-жа Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. „Горд съм, че съм част от подобни инициативи. Вдъхновявам се от малките неща – смехът на детските площадки, усмивките по лицата на родителите и удовлетворението от това да направиш нещо истинско“, каза още г-н Петър Христов, основател и председател на Съвета на директорите на PMG Holding. Желанието на дарителя е да съдейства за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност към проблемите на хората със специфични нужди. Това е най - големият Коледен подарък, който „Сдружение Азбукари“ и „Лактима“ ЕАД правят за децата на Велико Търново. 
От „Сдружение Азбукари“ напомнят на всички гости, че дрескодът на събитието е „Без високи токчета!“ и призовават дамите да бъдат с равни обувки, за да се запази меката специална настилка в отлично състояние за децата на Велико Търново.
Подробности за развитието на проекта може да намерите на страницата на сдружението тук, както и чрез фейсбук страницата Азбукари. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов