Велико Търново на пето място в класация за най-ниска безработица в България

Животът

22-12-2014, 13:03

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Безработните не желаят да работят какво да е

Въпреки, че през изминалия месец от Бюрото по труда отчитат ръст на безработицата във Велико Търново в сравнение с октомври, старата столица се нарежда на завидното пето място в националната класация за градове с най-ниска безработица през ноември. Това обяви Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда на пресконференция днес.

2283 боляри са се регистрирали ноември месец в Агенцията по заетостта, като от тях е най-голям броя на хората без квалификация. 17% от безработните са младежи на въраст до 29 години.

„В края на ноември са останали свободни 287 работни места, което е с 44 повече от предходния месец.“, уточни директорът на Бюрото по труда. Той обясни, че тези незаети позиции са в следствие на тяхната неатрактивност сред безработните, поради неудовлетворяващо заплащане и тежки условия на труд. Такива неапетитни професии, според Нечев има във всички сфери на икономиката, но той изтъкна незаинтересоваността към шивашския труд. По негови наблюдения жени, което са били в тази област на заетост, вече не искат да упражняват дейноста.

Заетите работни места през изминалия месец са 240, като те са с 89 по-малко от октомври. Най-голям е брой на тези, които са започнали трудова дейност в частния сектор, а най-малко са заели местата, обявени за специалисти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов