Ректорът на ВТУ осъди бивша колежка

Царевград Търнов

27-12-2014, 11:28

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Камелия Джанабетска трябва да плати 13 лв на Пламен Легкоступ, 1000 лева глоба и 1000 лева съдебни разноски

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ е осъдил бившата преподавателка Камелия Джанабетска за клевета. Дрязгите между двамата са обществено известни още от времето, когато Джанабетска бе част от състава на Стопанския факултет във ВУЗ-а.

Проф. Легкоступ заведе срещу нея дело във Великотърновския окръжен съд заради отворено писмо, което преди време Камелия Джанабетска изпрати до Общинския съвет. То бе оповестено около празника на Велико Търново през март 2013 г. В него се твърдеше, че ректорът на ВТУ е свързан със злоупотреба с европейски средства. Освен това в отвореното писмо се казваше, че ректорът уволнявал заради интереси на „политици с лоша репутация“.

Освен въпросното писмо, ректорът на ВТУ е потърсил възмездие и заради публични изяви на бившата си колежка. Според ищеца, пред различна аудитория, Джанабетска твърдяла, че университетът се управлява с репресия. Съдът обаче е отхвърлил тази част от обвиненията. Освен това магистратите не са намерили мотив и за онази част от жалбата, в която се твърди, че клеветата е разпространена публично чрез сайт и телевизионен репортаж.

Искът на Пламен Легкоступ е бил със символична сотйност, очевидно с идеята само да изчисти името му. Той е обезщетен с 13 лева за неимуществени вреди и опетняване на достойнството. Джанабетска ще трябва да плати още глоба в полза на държавния бюджет от 1000 лева, както и разноските по делото, на обща стойност почти 1000 лева. Решението на ВТОС, което е от 22 декември, е окончателно и не подлежи на обжалване. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)