Бедствено положение в Лом и Ловешко

Общество

29-12-2014, 21:17

Снимка:

thechronicleherald.ca

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не пътувайте в Северозападна България, съветва АПИ

Снежен капан за стотици коли на Северозапад

Стотици автомобили са в снежен капан в Северозападна България, предаде bTV. Силен вятър и големи снегонавявания блокираха пътя от Монтана за Лом.

Заради закъсали автомобили, се образуваха километрични опашки и в двете посоки. В колоната е и автобус, тръгнал от Видин още в ранния следобед. Сред пътниците има и деца.

Всички машини на Областно пътно управление, Гражданска защита и пожарната са на проблемните участъци. Тежката техника се опитва да пробие, за да стигне до авариралите автомобили.

Кметът на Лом Иво Иванов каза пред Фокус, че от 14:00 часа днес над 100 автомобила по пътя Лом-Монтана и над 60 автомобила на пътя Монтана-Долни Цибър са блокирани от двуметрови преспи със сняг.

„Напрежението сред хората е огромно – повече от 6 часа са на пътя, на тъмно и на студено. Може би до 2-3 часа ще успеем да стигнем до тях. Призовавам хората от региона тази нощ и в следващите дни да не предприемат рискови пътувания”, каза кметът на Лом.

Той посочи, че е обявено бедствено положение вече в община Лом.

Пътят Монтана - Лом е напълно затворен за движение до нормализиране на ситуацията.

Сложна е пътната обстановка и в област Видин, където бе затворен пътят между селата Добри дол и Тополовец.

В 34 села на територията на Община Ловеч е обявено бедствено положение. Снеговалежът на територията на общината продължава, както и силният вятър, който на моменти образува снегонавявания и преспи.

Кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев свика кризисен щаб и обяви в 19:00 часа бедствено положение във всичките 34 села на територията на общината. В самия град бедствено положение не е обявено, но пътищата до по-малките населени места са трудно проходими.

Към момента няма бедстващи хора и населени места без ток, а аварийни екипи са стигнали до закъсалите автомобили.

Пътят Владиня-Горане е напълно затворен, както и този между селата Деветаки и Брестово. Трудно проходими са пътищата към селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Горан и Владиня и трябва да се използват обходни маршрути. Има и закъсали автомобили.

Затворен е и пътят от Ловеч за Плевен, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч.

Непроходим е пътят към Дома за стари хора „Върбовка” край Ловеч. Утре сутринта той ще бъде разчистен, за да бъдат осигурени хранителни продукти на хората там. На територията на общината няма бедстващи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов