Момиченце е първото бебе във Велико Търново за 2015-та година

Животът

03-01-2015, 10:41

Снимка:

http://novinar.bg/

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Бебето е недоносено

Първото бебе във Велико Търново за 2015-та година се появи на бял свят в нощта на 1 срещу 2 януари, научи Velikotarnovoutre.bg. Малката госпожица проплака в 3:30 часа. Тя тежи 2,300кг. и е от български произход. Бебето е недоносено и раждането се осъществява чрез секцио по спешност, заради отлепена плацента. Момиченцето е настанено в интензивния сектор на родилното отделение в старата столица. За щастливата майка това е второ раждане. Бременността е желана, преминала спокойно и изцяло под лекарско наблюдение.

 „От 10 години насам на връх Нова година не се е появявало бебе.“, заяви за Velikotarnovoutre.bg д-р Кина Николова, началник на отделение „Неонатология“ във Велико Търново. Тя пожела на майката на момиченцето да са здрави и да се подкрепят. „Да растат за радост на всички нас, независимо от това, че е недоносено и да бъде закърмено и посрещнато с любов в къщи.“, допълни още д-р Николова.

Второто бебе за годината е момче и също е недоносено. То тежи 2,400кг.

Старата година във Велико Търново родителното отделение изпраща с две бебета, родени на 31 декември.

Общо 1154 бебета са се появили на бял свят през 2014-та в област Велико Търново. Те са с 25 по-малко от предходната година. Тенденцията за намаляване на раждаемостта продължава. 14% от новородените в областта са недоносени. През ноември Велико Търново се включи в кампанията за отбелязване на Световния ден на недоносените деца. По този повод крепостта Царевец светна във виолетово в продължение на 30 минути, в покрепа на недоносените бебета, както и в памет на тези, които не са успели да се преборят за живота си. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов