Хвърлят на няколко места в област Велико Търново Богоявленският кръст

Животът

04-01-2015, 12:32

Снимка:

myvelikoturnovo.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

По традиция в старата столица светия кръст се лови под Владишкия мост

Ритуали по хвърляне на кръста организират в няколко населени места в област Велико Търново по случай големия християнски празник Йордановден.

Във Велико Търново по традиция светият кръст се лови от водите на Янтра под Владишкия мост. В община Свищов празникът е подготвен от Архиерейското наместничество и кметската администрация в крайдунавския град и ще се състои на брега на река Дунав.

Ритуалът „Хвърлянето на кръста“ ще се осъществи в местността “Паметниците“ от 12:00 часа, съобщават от администрацията на кмета.  Преди това от 10:00 часа в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужен Тържествен водосвет, информират още от общинската администрация в Свищов.

Йорадновден подобаващо ще отбележат и жителите на Горна Оряховица , като водосвета и ритуала по хвърляне на светия кръст ще бъде от 11.00 часа във водите на река  Янтра при село Първомайци.

От 12.00 часа за желаещите да извадят Богоявленския кръст е предвидено и друго място на брега на река Лефеджа при  село Горски долен Тръмбеш, съобщиха още от пресцентъра на община Горна Оряховица.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)