Бивш търновски антимафиот се изправя пред Темида във Варна

Крими

05-01-2015, 20:19

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят съд за делото на Орлин Тодоров

Наказателното дело срещу бившия шеф на Териториалното звено на БОП - Велико Търново Орлин Тодоров ще се разглежда на втора инстанция от съдебен състав във Варна, съобщи "24 часа". Това е определил ВКС, след като апелативните магистрати в Търново си направиха отводи. Делото срещу експолицая е насрочено за 13 март.

През юни м.г. Орлин Тодоров бе признат за виновен за изнасяне на тайни по разработки на антимафиотите и получи една година условно и 2000 лв. глоба. Съдия Пламен Борисов осъди Тодоров за общо 4 досъдебни производства, по които бившият антимафиот докладвал на търновския бизнесмен Петър Христов. Единият от случаите бе скандалът с лекарите в Горна Оряховица, известен още като "бебето от фризера" от края на 2010 г.

По останалите обвинения - разгласяване на държавна тайна, злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, Орлин Тодоров бе оправдан. Бившият полицай бе оневинен и като поръчител на кражба на катерушки и пързалка слонче от горнооряховското село Първомайци.

Присъдата бе протестирана от прокуратурата и обжалвана от Тодоров. Още в края на миналата година делото премина в Апелативния съд, но се оказа, че не може да се събере троен състав от магистрати за разглеждането му. Всички съдии от наказателното отделение си дадоха отводи, а 8 от гражданските нямат право да го гледат, тъй като са участвали в делата за мерките за неотклонение на Тодоров в досъдебната фаза. Така томовете стигнаха до ВКС за разпределение в друг съд в страната. Отводите са били протестирани от прокуратурата, но Върховния касационен съд е отхвърлил становището на държавното обвинение и е постановил делото да бъде изпратено в Апелативен съд Варна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов