Вадене на богоявленския кръст в Първомайци, Горски долен Тръмбеш и Дряново

Мисия

07-01-2015, 12:20

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Най-ловкия в Първомайци за трети път успява да хване кръста

29-годишният Николай Жеков за трети път извади Светия кръст от Янтра в Първомайци. Заедно с него в ледените води на реката скочиха още четирима младежи. Николай Жеков скача всяка година за кръста и сега късметът му се усмихна за трети път. Младежът е от Горна Оряховица и се занимава с частен бизнес. Пожела си да бъде здрав, да има много късмет и сподели, че в годините, в които отново е хващал Светия кръст не е имал проблеми с болести.

Николай Жеков получи парична награда от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, и живо прасе от кмета на Първомайци Ясен Янков.

И тази година Богоявленския ритуал до моста на Първомайци събра много хора. Светият кръст бе хвърлен във водите на реката от отец Петър Янакиев. Заедно с отец Анатолий преди ритуала отслужиха водосвет за здраве на всички. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък-1869”. Присъстващите се топлеха с червена вино около напаления буен огън.

22-годишният Паскал Симеонов извади Светия кръст от р. Лефеджа в Горски долен Тръмбеш. Въпреки студа и ледения вятър, общо 6 смелчаци се гмурнаха във водите на реката край селото. Водосвет за здраве отслужи отец Александър. Победителят Паскал Симеонов е от Горски долен Тръмбеш и се занимава с дърводобив. Редовно участва в ритуала на Богоявление. Тази година за втори път е победител в своеобразната надпревара за кръста. Младият мъж си пожела да бъде здрав, той и семейството му. Паскал Симеонов получи парични награди от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от кмета на селоот Маринчо Маринов.

В Дряново само четирима смелчаги скочиха в ледените водите на река Дряновска за богоявленския кръст, за сметка на многобройна и разгорещена публика. Късметът или смелостта и ловкостта на един от героите му позволиха да извади кръста. Така овациите на дряновци, благословията на отец Георги и поздрав в едно с парична награда от кмета д-р Иван Николов отнесе 26-годишният Иван Тотев Милев. Дряновецът, работи във фирма “Боряна” и съгласно вярванията за силата на богоявленската вода след Великия водосвет следва да е много здрав, обграден от мир, благополучие и духовно преуспяване.
Ритуалното хвърляне на кръста бе предшествано от тържествена света Литургия в прослава на Кръщението на Господа Иисус Христос. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов