Трапезица става държавен суперобект, ще реставрират Двореца на първите Асеневци

Мисия

10-01-2015, 11:43

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата спешно да субсидира реставрацията на Трапезица, иска проф. Божидар Димитров

Идеята е на Бойко Борисов, пари ще се отпуснат след лобирането на кмета Даниел Панов

Министерският съвет ще гласува скоро средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, за да се превърнат те в привлекателни обекти на културно-историческия туризъм, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националният исторически музей.

Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия успех на вече реставрираните крепости – Белчин (500 000 посетители за година), Царевец – 240 000, Перперикон – 200 000, Созопол – над един милион.

Благодарение на последователното лобиране от страна на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов един от новите супер обекти в рамките на този голям нов проект ще бъде Дворецът на първите Асенeвци на Трапезица. Идеята и намерението на г-н Панов е след реализацията на проекта хълмът да се превърне в един от най-атрактивните и посещавани исторически обекти в България.

Както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът при царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е бил на Царевец, а на Трапезица .

Цар Иван Асен ІІ е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218, твърди проф. Божидар Димитров

В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от великотърновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се в някой участъци на 6-8 метра височина и днес. Вижда се, че дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния „полуостров” на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. Това е типичен феодален замък и вероятно е бил построен от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. Дворецът е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица. По-късно от полуострова е отцепена с трета крепостна стена още площ, където е изграден дворец за представителни цели и с необходимите стопански постройки, казарма за охраната и т.н.

След реставрацията не само Трапезица, но и град Велико Търново ще придобие нов още по-блестящ и достоен облик. Хълмът ще бъде превърнат в още по-достъпно и удобно място за преклонение пред българската история. Изграденият вече най-голям в България фуникуляр, проектиращата се и предстояща да се изгради алейна мрежа, пускането в действие на музейният център на хълма и реставрираният дворец ще се превърнат в един от най-зрелищните и атрактивни архитектурно- исторически музейни обекти на открито в страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов