Синдикати и пътници се събраха в Габрово

Животът

11-01-2015, 13:00

Снимка:

e-vestnik.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

2500 души срещу преустановяването на движението на БДЖ

Над 2500 души досега от Габровска област подкрепят подписка срещу решението на БДЖ да се преустанови движението на някои пътнически влакове. Тя е инициирана от Синдиката на железничарите в България /СЖБ/ към КНСБП и се проведе в цялата страна. След приключването й ще бъде внесена в транспортната комисия към Парламента.

Днес сутринта синдикати начело с председателя на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев и пътници се събраха на жп гара Габрово, след съобщение на официалната интернет страница на БДЖ за спирането на 16 пътнически влака на територията на Габровска област от утре, 12 януари.

Десет от тях се движат в участъка Габрово – Царева Ливада, а шест от Горна Оряховица за Плачковци. В област Габрово ще преустановят движение най-много влакове от общо 38-те, които ще бъдат спрени. Това ще доведе и до съкращаването на 1000 служители на "БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и неудобство за мнго хра, използващи този транспорт.

Още 90 влака ще спрат движение в страната от началото на февруари. От ръководството на БДЖ обясняват това действие с нерентабилност на съответните влакове и начин да се компенсира недостигът на 40 млн. лв. държавна субсидия.

Изп.директор на "Холдинг БДЖ”ЕАД Владимир Владимиров поясни в предаването "Тази сутрин” по Нова телевизия, че ако не се направят тези съкращения на влакове, загубата на дружеството в края на годината ще бъде 49 млн. лв, което постепенно ще доведе до декапитализация и фалит.

От понеделник синдикалистите започват спешни срещи с централната и местна власт и обществеността в региона. Предвиждат се също преговори на национално ниво с ръководството на БДЖ и властимащите институции за запазване на социалната функция на железниците чрез предотвратяване спирането на пътнически влакове и недопускането на съкращения на работници и служители на компанията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов