Ген. Михо Михов: Не може да бъдем спокойни и адекватни при реакция на терор

Животът

12-01-2015, 15:42

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Депутатът предлага изработване на общ закон за националната сигурност

Системата на националната сигурност е отбранителна способност на армията, около нея гравитират всички миханизми за защита. Но кой координира и субординира това? Няма такъв. Това заяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от АБВ ген. Михо Михов по повод способността на държавата за адекватна реакция при евентуална терористична атака. Той е категоричен, че е задължително да се изработи общ закон за националната сигурност, тъй като в момента различни служби предлагат алтернативни подходи. „Не можем да бъдем спокойни и адекватни на реакция при терор“, убеден е Михов. Той подчерта, че темата е много сериозна и през следващите няколко дни, съвместно с експерти ще бъде коментирана и проучвана. Депутатът обясни, че идеята за такъв общ закон гравитира в политическото пространство от 4 години и въпреки, че има три такива проекта, нито един от тях не е внесен за обсъждане.

Михов подчерта, че трябва да се работи за изкореняване на организираната престъпност, а не за противодействието й. Според него армията трябва да помага чрез логистика на полицията при охраната на границите, а не с бойно осигуряване. „На КПП да работи не армията с митничаря или контрабандистите, а МВР от там да тръгва борбата с организираната престъпност“, допълни още той.

Михов подчерта, че заложените 2% от брутния вътрешен продукт, които отиват за отбрана на страната са напълно удовлетворяващи. Освен това запазването на числения състав на Българската армия в размер на 26 000 души е правилно и безспорно най-доброто решение.

Народният представител от Великотърновския избрателен район обяви, че вече е приключила подготовката за политическата програма за 2014-2020 година. В нея са заложени 21 области в които да се работи. „Има някои пропуски, но в процес на работа ще се изчистят“, коментира Михов. Според него липсва приложението на програмно целевия подход. „Трябва програмата да се развие по срокове, за да има градивност“, убеден е депутатът.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)