27 деца в Елена са се посветили на доброволчество

Мисия

12-01-2015, 18:17

Снимка:

Личен архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

40 социално слаби деца получиха коледни подаръци

Да помагаш е интересно, според координатора на БМЧК във възрожденския град

27 момичета и момчета са членове на Българския младежки червен кръст /БМЧК/ в Елена. Те са ученици от 7-ми до 12 клас. Повечето са жители на самия град, но има и деца, които, пътуват от близки села, за да присъстват на честите сбирки на малките добротворци.

Дейността на подрастващите е впечатляваща и се ползва с доверието на все повече местни жители, които с готовност се включват в благотворителните им акции. Доказателство за това е Коледната кампания на БМЧК, в рамките на която бяха събрани огромен брой трайни хранителни продукти, както и достатъчно средства, за да се подпомогнат 40 социално слаби местни деца. Помощ бе оказана и на момиченце, получило тежки изгаряния при битов инцидент, което от доста време е настанено в русенска клиника.

Великден и Коледа далеч не са единствените поводи за активизиране на доброволците, които работят в полза на уязвимите си съграждани напълно безвъзмездно. При нужда, хората могат да се обръщат към младите за подкрепа, категорична е Марина Станева, координатор на БМЧК – Елена.

Освен благотворителни кампании, тя и колегите й често организират за връстниците си образователни игри и викторини, които далновидно съчетават с дискотека, или друго забавление. Доброволците са и редовни посетители в общинския Дневен център за деца с увреждания, където прекарват време с възпитаниците му, майсторейки картички, сувенири и др. В цялостната си дейност, младежите имат подкрепата на кмета и ръководството на Община Елена.

От Velikotarnovoutre поискахме да узнаем какво в наши дни мотивира един млад човек да се посвети на другите, вместо да прекарва времето си в безсмислено шляене, или висене в интернет. „Да помагаш е интересно“, отсече координаторът на доброволците Марина. По думите й, покрай дейността на БМЧК тя се среща с много нови хора и научава нови, неочаквани неща. Интерес за единайсетокласничката представлява и самата организация на различните събития и кампании. Това е предизвикателство,  изискващо прецизно стиковане на екипа, усет към детайла и отдаденост, знае всеки възрастен, занимавал се с подобни неща.

Младата Марина Станева е категорична, че и след БМЧК, винаги при нужда ще работи като доброволец. Тя е координатор на еленската структура от година, а две години е била част от тричленното ръководство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов