Търновски седмокласници влязоха в час с депутат

ОУ "П. Р. Славейков" поде инициатива, която ще помага на децата в професионалното им ориентиране

Народният представител Евгени Стоев бе първият гост в инициативата „В час с …“, която поде ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. По идея на ръководството и ученическия парламент, в школото регулярно ще бъдат канени успели бивши негови възпитаници. Те ще гостуват на децата от 7 и 8 клас, на които предстои професионално ориентиране. Срещите с такива личности биха  могли  да помогнат на учениците да изберат своето поприще, а успехите на известните хора да ги „заразят“ с желанието за усърдна работа и добра реализация, е мнението на директора Данка Борисова.

 „В час с Евгени Стоев“ бе пилотната среща от начинанието, която се оказа повече от успешна. Разговорите между депутата и ученици от 7 клас продължиха повече от 1 астрономически час, като подрастващите напълно забравиха за междучасието. Огромен спектър въпроси от образователната и житейска сфера зададоха младите на своя гост, който е завършил ОУ „П. Р Славейков“ през 1977 г.

Кървавите събития във Франция, гражданските протести в България през последните 2 години, авторитета на страната ни в Европа, дейността на народните представители, възможността за премахване на ученическите матури – това бяха само малка част от коментираните теми.

Да залагат на ученето, да се развиват, като непрекъснато набират знания и да полагат усилия, призова учениците Евгени Стоев. „На млади години съм учил много. Сега, когато съм на 52 продължавам да се усъвършенствам и уча право“, сподели икономистът Стоев. Депутатът, който е бил отличен ученик изрази тревога от наблюдението си, че днес сред младите има почти неграмотни хора. „Няма как да постигнеш нещо в живота, ако си допуснал това“, категоричен е Евгени Стоев.

Той посъветва децата да учат и много езици. „В 21 век не може да не знаеш поне 1-2 езика, задължителни са и компютрите, но това не означава единствено висене в социалните мрежи“, каза народният представител, който бе изпратен с аплодисменти от своите домакини.  

Личностите, които предстои да гостуват на децата от ОУ „П. Р. Славейков“ са зам.-областният управител доц. д-р Любомира Попова и професорът по математика от ВТУ проф. Виолета Маринова, съобщиха от школото. Сред известните, завършили великотърновското училище е и зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който също ще бъде поканен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов