Новите данъчни декларации с намален обем за облекчение на гражданите

Парите

15-01-2015, 12:51

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Всеки може да се възползва от 5% отстъпка

Няколко нововъведения вече са влезли в сила по отношение на данъчна кампания 2015 година. Обемът на формулярите, които гражданите попълват за деклариране на доходи е съществено намален за тяхно облекчение. Това заяви днес на пресконфренция в старата столица Петко Николов, дирекция на Дирекция „Обслужване на клиенти“ в НАП Велико Търново. „Въпреки, че обема е намален, все пак има информация, която ни е необходима, затова трябва внимателно да се прочетат указанията за попълване.“-обясни той. Николов информира, че подадените декларации до момента са съществено по-малко в сравнение с тези от същия период на 2014-та година. Според него причина за по-малкия брой декларирани доходи е отпаднала отстъпка от 5% за подадени формуляри до 10 февруари. За сметка на това от приходното ведомство са въвели нов вид финансово облекчение за гражданите. „Ако до 31 март подадат своята декларация по електронен път ще получат 5% отстъпка.“-уточни Николов. Вече отпада необходимостта от електронен подпис, а на негово място в сила влиза персонален идентификационен код, който се получава безплатно и за няколко минути от офисите на агенцията. Директорът на Дирекция „Обслужване на клиенти“ поясни важната подробност, че към момента на онлайн деклариране на доходите, гражданите не трябва да има задължения към НАП. Дъжлимият данък трябва да бъде внесен до 30 април, за да бъде получена отстъпката. Той съобщи още, че облекченията за хората с намалена работоспособност, млади семейства, дарания и други, все още са в сила.

„Съветват гражданите да си извадят персоналния код, тъй като чрез него всяко лице може да получи разнообразна инфорамция. С него съществува възможността онлайн да се провери наличието на данъчни задължения, да се извърши контрол на своя работодател относно това дали той е подал информация за неговото осигуряване и дохода върху който го осигурява.“-поясни Николов. Той заяви, че онлайн услугите на НАП ще бъде постоянно разширявани и посъветва данъкоплатците да се сдобият с идентификационния код. „Този код е важен и при съмнение, че се използва неправомерно веднага може да бъде анулиран.“-посочи още Николов.

Той припомня вариантите по който могат да се подават данъчни декларации: по пощата с обратна разписка, офисите на НАП и електронен път.

„Съветвам гражданите да ползват нашите услуги и телефон 0700 18 700, където да зададат въпросите си, когато срещнат трудност при подаването на декларации“-заяви Стефан Михайлов, директор на ТД НАП Велико Търново. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов