Около 10 души са откъснати от света заради свлачище в Община Златарица

Мисия

16-01-2015, 08:34

Снимка:

Областна администрация Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Друго свлачище заплашва 5 населени места също да останат изолирани

Жителите на село Калайджии са откъснати от света заради свлачище. За това информира кметът на Златарица Пенчо Чанев. В населеното място има 7 къщи, обитавани общо от около 10 души, които могат да осъществят предвижването си само пеш. Преминаването на противопожарен автомобил и линейка е невъзможно. За щастие пътят, който пропадна е застрахован и в момента се очакват изплащането му, обясни градоначалникът.

Други две активирали се свлачища заплашват обитателите на 5 населени места в Община Златарица, изтъкна Пенчо Чанев. „Общината трудно може да осигури пари за решаване на проблема, затова се обърнах към областния управител проф. Пенчо Пенчев и Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. В Златарица няма такива експерти затова поисках средства за проектиране, а след това и за възстановяване. Разчитаме на Министерския съвет да отпуснат средства.“-обясни градоначалникът. Той подчерта, че е впечатлен от бързата реакция от страна на областния управител на Велико Търново, който лично се е заел с проблема и обещал да осигури средства за едно от свлачищата край село Долно Шивачево. Тези пари, обаче ще стигнат само за едно населено място. 

15 са регистрираните свлачища на територията на Община Златарица. Тези три природни бедствия обаче не са част от тях. Сегашните пропадания са активирани през лятото, месеците юли и август.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)