Библиотеката на съвсем ново читалище вече разполага с 1000 книги от дарители

Мисия

16-01-2015, 18:02

Снимка:

Архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

27 деца в Елена са се посветили на доброволчество

82 души и 9 деца живеят в еленското село Яковци

Докато повечето български читалища честват вековен юбилей, една такава културна институция тепърва прави своя прощъпулник. Уникалният за настоящата родна действителност акт по учредяването на съвсем ново читалище, е от 2012 година. Тогава, по инициатива на местните жители, в еленското село Яковци е създадено Народно читалище „Съзнание - 2012“! Желанието на жителите в селото среща безусловната подкрепата на кмета инж. Дилян Млъзев и председателя на Общинския съвет Валентин Гуцов. Година по-късно, през лятото на 2013-та, читалището се сдобива и със собствена сграда, предоставена на настоятелството от мнозинството в Общинския съвет. Сградата е публична общинска собственост и за ремонта й местната власт гласува отпускането на 12 000 лева.

Днес помещенията са почти готови, похвали се кметският наместник в Яковци Стефан Димитров. Нужни са още средства, за да бъде напълно завършен ремонта, но местните жители отново са оптимисти.

Яковци е смятано за едно от местата в Еленския Балкан, където живее сравнително младо население, обясни кметският наместник. 82-ма са постоянните жители, от които 9 деца. Досега за тях не е имало подобен културен и духовен център, в какъвто несъмнено започва да се превръща „Съзнание - 2012”. Три от дечицата се занимават с литература и рецитации в читалището, като със свои изпълнения вече са участвали в общински прояви. Дейността на читалището постепенно набира скорост, предстои да се сформират самодейни групи.

Гордост за „Сазнание - 2012“ е читалищната библиотека. 1000 заглавия вече пълнят фонда й, като те са набрани единствено и само чрез дарения.

Нова спортна площадка е другото бижу на Яковци. Игрището е подходящо за колективни спортове и през септември миналата година селото бе домакин на мини шампионат по футбол с гостуващи отбори от региона, в който се включи дори и женски тим. Да разшири нивото на местния турнир, е амбицията на кметския наместник Стефан Димитров, който този път ще покани за участие и отбори от съседни общини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов