Откриха скален манастир на търновски патриарх

Мисия

19-01-2015, 08:10

Снимка:

www.voininatangra.org

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Кампания за осветляване живота и делото на първия търновски патриарх Йоаким І стартира Пещерен клуб „Дервент“  към ТД „Академик-ВТУ“, съвместно с Ученическия спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ при ПГТ „Д-р В.Берон“. Инициативата е  посветена на 780- ата годишнина от интронизацията на патриарх Йоаким I, свързана с каноничното признаването на Търновската патриаршия.  Според житието му той е българин по произход. Първоначално се подвизава на Атон, а после се поселва с трима свои ученици при Червен (Красен) на Дунава, където изсичат в скалите килии с църква "Св. Преображение" и се отдава на аскетически живот. Цар Йоан Асен II посещава прославилия се духовник, за да получи благословение. С дареното от царя злато Йоаким наема работници и изсича в скалите голям манастир, който нарича на името на св. Архангел Михаил, и събира множество монаси. По предложение на царя съборът на българските епископи избира Йоаким за Търновски архиепископ.

След сключването на съюзния договор срещу латините между Йоан Асен II и Йоан Ватаци, през 1235 г. в Галиполи, и бракосъчетанието, което патриарх Герман II извършва между сина на никейския император и дъщерята на българския владетел, в Лампсак (на противоположния азиатски бряг на Дарданелите), е свикан църковен събор, на който били представени и четирите древни източни апостолски катедри ­ Цариград, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Съборът провъзгласява Йоаким за Търновски патриарх.

„След двугодишно целенасочено събиране на информация, проведени теренни наблюдения и експедиции в района на Ивановските скални манастири, през миналата година проучихме подробно и картографирахме скалния манастир „Берберницата“. След последвалото анализиране на събраната информация и допълнително направените проучвания сме убедени, че сме попаднали на неизвестния до сега, описан единствено в средновековни документи, манастир на първия търновски патриарх, разказа председателят на клуб „Дервент” Евгени Коев.  Откритието вече е представено и допълнително обсъдено на научна конференция, проведена в края на 2014 г в  Русе. Сега, в средата на януари, Православната църква чества паметта на Свети Йоаким, а през пролетта се навършват 780 години от тържественото ръкополагане на тогавашният „преждеосвещен архимандрит Йоаким“ за търновски патриарх. Каноничното му признаване за български патриарх през 1235 година превръща българската православна църква в първата призната за самостойна народностна църква, търновския патриарх е един от шестте църковни глави в целия християнски свят, а град Търновое приет сред основополагащите в християнството пет църкви, „пентархията“, като е причислен към свещените градове Йерусалим, Александрия в Египет, Антиохия в Сирия и Цариград, добави Евгени Коев.

За да бъде изчистена поне от части тази срамна забрава, през 2015 година пещерняците и младите им последователи от гимназията по туризъм ще  проведат редица инициативи. Първата бе на 17 януари, когато представителна група посети скалната църква на патриарх Йоаким в Ивановските скални манастири в местността „Писмената“ и  постави в запуснатия храм кратко житие и  икона на светеца. Групата откри и непроучваната до сега   "игуменарница" и локализира два от входовете за манастирския комплекс. Вчера, 18януари, когато се чества паметта на Свети Йоаким, в търновски храмове пещерняците раздаваха диплянки с кратко житие на патриарха. През пролетта те предвиждат почистване и маркиране на маршрута от паркинга на Ивановските манастири до скалната обител „Свето Преображение“, а по време на традиционните пролетни тържества ще бъде организирано първото поклоническо посещение, в което ще могат да се включат и туристи. Част от идеите за популяризиране личността на патриарх Йоаким I са дадени от ученици от ПГТ „Д-р.В.Берон“ , които през 2014 година са преминали експериментален за България курс на обучение по манастирски туризъм и в момента са готови на практика  да прилагат придобитите си познания. За край на събитията е прието отбелязването на 770 годишнината от смъртта на Свети Йоаким, което се навършва на 18 януари 2016 година, като надеждите на инициаторите  са до тогава много повече търновци да познават неговата личност и да бъде отдадена заслужена почит на един от най-големите духовни водачи не само на Търново и България, а и на целия християнски свят.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)