ВТУ почита паметта на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Новините

20-01-2015, 09:21

Снимка:

www.uni-vt.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Великотърновският университет ще почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски. В 11,45 ч. в университетския храм, носещ името на св. Евтимий, ще бъде отслужен акатист. След това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на патриарх Евтимий.
Паметникът на Свети Евтимий, Патриарх Търновски е открит официално на 8 май 1978 г. по случай 650-годишнината от рождението на светеца. Монументът е дело на скулптора Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев. Църквата в груб строеж е издигната най- вече със спомоществователството на бизнесмена Стефан Шарлопов, възпитаник на университета, и съдействието на Великотърновската митрополия и ВТУ. Първата копка на храма бе направена на 20 януари 2003 година в присъствието на Патриарх Максим. Тогава бяха положени трите основни камъка, кръста и летописна записка.

Св. Евтимий е роден около 1327 г. в знатен род от старата българска столица. Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревския манастир, ръководен от Теодосий Търновски. По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за средновековна България и за другите славянски народи. В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци. После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново. Там построява църквата „Св. Троица“. Около нея се събират негови ученици и създават манастир. 
В манастира Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис въз основа на езика на първоучителите – светите братя Кирил и Методий. Извършва езикова реформа, като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез който „да се плетат думи“. 
Патриарх Евтимий Търновски се счита и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г., Евтимий продължава да развива книжовна дейност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, прави и реформа на българските богослужебни книги, за да станат те по-разбираеми. 
При падането на Велико Търново под робство през 1393 г., патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра и държава. Заради смелостта си е осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Последният български патриарх е заточен и умира около 1402 г. патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през XV в. и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)