Представиха книгата „Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие”

Велико Търново Лайф

21-01-2015, 12:05

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Изданието е част от мероприятия по повод 145 години от обявяването на Горна Оряховица за град

Новата си книга „Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие“ представи колективът на Историческия музей, информират от общинска администрация Горна Оряховица. Издаването й има за цел да запознае читателите с археологическото наследство на територията на общината, както и да ги провокира към търсене и опознаване на следите от миналото. Изданието е част от множеството предвидени мероприятия, свързани с тазгодишното честване на 145 години град Горна Оряховица. Автор на книгата е археологът Мая Иванова. Редактор на изданието, което бе представено в Общинска библиотека, е директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. „За нас е удоволствие, че именно в дома на книгите ще представим нашето най-ново издание. Темата на книгата е вдъхновена от подновяването на археологическите разкопки на крепостта Ряховец. Очаква се проучванията да започнат през лятото на 2015 година като средства ще бъдат осигурени от Община Горна Оряховица и Министерство на културата. Задвижена е и процедура за получаване на статут на обекта, като се очаква той да бъде отнесен към категория „национално значение“, сподели Пламен Мадемов.

„Изключително приятно ми е да представя първата си книга, която е посветена на моя роден град. Книгата интересно четиво, в което са представени резултатите от редовни археологически разкопки, сондажни проучвания и теренни издирвания. Няколко са акцентите в нея - откритите структури и материали от неолитното селище в района на Гимназията, късноантичната и средновековната крепост Ряховец, късносредновековните некрополи от с. Янтра и редица други обекти. Читателят ще има възможността се докосне до редица паметници, част материалната култура на отминалите епохи – праистория, античност и средновековие, като ще опознае по-отблизо живота на предците ни. Желанието ни е да се помни и знае нашето историческо наследство, каза авторът на книгата Мая Иванова.

„Книгата на младия екип на Историческия музей е представена на достъпен език, който увлича читателя и е естетски оформена. Със съдействието на Община Горна Оряховица изданието ще бъде преведено на английски език и ще е един от основните рекламни материали, посветени на 145-та годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град”, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, която бе гост на представянето на книгата. Заместник-кметът пожела на колектива на музей нови творчески и научни успехи, които ще бъдат перла в короната по повод годишнината на Горна Оряховица.

Представянето на книгата уважиха десетки гости, изкушени от историята на града и региона.

Пречупена през погледа на археологическата наука, „Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие” е предназначена за широк кръг от читатели, интересуващи се от най-ранната история на региона.

Екземпляри от книгата ще получат всички читалищни и училищни библиотеки в Общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов