Незаконна търговия с кръв се осъществява във Велико Търново

Животът

22-01-2015, 09:23

Снимка:

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Цената варира от 80 до 150 лева за 450 мл

Търговия с кръв се върти на метри от входа на центровете за кръводаряване. Хора, готови да продадат животоспасяващата течност на отчаяни, уплашени и най-вече бързащи роднини на болни хора, се редят на опашки рано сутринта. Тази гледка е обичайна за всички центрове и големи болници в страната. Така е и в старата столица. Търговците са постоянни лица. Те бяха снимани със скрита камера от репортер на БНТ.

Санитарка от болницата предложи услугите си. От репортажа, излъчен в „Денят започва“, стана ясно, че цената варира от 80 до 150 лева за 450 мл.

Пазарлъкът започва от 150 лева и цената лесно пада до сто лева. Търговците твърдят, че спрямо миналата година по това време тя е паднала драстично. В зависимост от ситуацията, тогава една банка се търгувала до 300 лева. Сега тази цифра плащат само хора, които бързат много, нямат здравна осигуровка или са с рядка кръвна група.

23-годишно момче от Велико Търново разказва, че тежка ситуация го довела до търговците на кръв. Процедурата отново се развила доста бързо на улицата, на метри от болницата, а офертата била подобна.

„Преди малко повече от година мой близък имаше нужда от хемодиализа. Спешно ни трябваха няколко банки кръв и попаднах на търговците, които се занимават с това. Казаха ми, че цените вървят между 80 и 150 лева. Впоследствие обаче ни се наложи още няколко пъти да имаме нужда от кръв, след което те започнаха да злоупотребяват“, оплака се пред камерата на БНТ мъжът. Той обаче скри лицето си и помоли за анонимност.

Опашки от хора, готови да дарят кръвта си, се вият и пред кръвния център в Бургас. Такива кадри могат да се снимат и пред почти всяка голяма болница.

„Миналата седмица ми се наложи да дам кръв за баща ми и с мой приятел отидохме до МБАЛ – Бургас. Слава Богу, че операцията не бе тежка и бяха нужни само две банки, но пред болницата ни посрещнаха роми. Като ни видяха, че отиваме към Кръвния център, започнаха да ни разпитват колко кръв ни трябва. Бате, за 150 лева ще ти дам, каза ни един млад циганин. Отказах естествено“, каза пред репортер 35-годишен бургазлия, пожелал анонимност.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов