Пада двойната такса за градините на родители с неплатени данъци

Новините

23-01-2015, 17:35

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Родителите ще плащат по 57, вместо по 100 лева

Пада двойната такса за детските градини на родители, които имат задължения за данъци и такси към община Велико Търново, пише вестник "Борба". Кметът Даниел Панов внесе предложение за отпадането й, след като Административният съд във Велико Търново и Върховният административен съд постановиха, че по-скъпите такси за борчлии са неправомерни. Така вече всички родители, без значение дали са си платили данъците и таксите, ще внасят по 57 лв. за детска градина вместо 100, както досега.
Постоянните комисии към местния парламент, които заседаваха през последните два дни, подкрепиха отпадането на високите тарифи.
За тази цел се коригира и Наредбата за местните данъци и такси. „Таксата се формира от два показателя - 21 лв. базова такса за всяко дете и по 36 лв. за присъствие месечно, което прави общо 57 лв.”, обясни директорът на дирекция „Образование” Пенка Игнатова. Ако малчуганът отсъства обаче, тези 36 лв. се делят на присъствените дни, за да се получи ставката за ден. Схемата важи за 3 и 4-годишните. Малчуганите на 5 и 6 години са освободени от постоянна такса. Техните родители ще плащат твърдо по 25 лв. месечно. Пълната такса се дължи единствено от родителите на децата, които предстои да бъдат първокласници, но посещават забавачките до първия учебен ден.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)