ОДМВР – В. Търново и фондация в тясно сътрудничество при работа с деца в риск

Крими

24-01-2015, 15:39

Снимка:

ОД МВР Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Проектът „Добри практики и мерки за социална интеграция на младежи в риск” в продължение на повече от две години обединява усилията при работа с деца в риск на служители от Детска педагогическа стая в РУ – В. Търново при ОДМВР – В. Търново в лицето на полицейски инспектор Генади Тодоров, социални работници и фондация „България Младежка превенция”. Целта на проекта е чрез сътрудничество и обмяна на добри практики с Италианската Национална Асоциация за борба против туморните заболявания, касаещи социалната интеграция на младежи, станали жертва на престъпление или извършили такова, адаптиране на тези иновативни модели на територията на България и в частност на община В. Търново и провеждане на социални експерименти. 
Проектът е насочен към деца и младежи, потребители на социални услуги. 
От ноември 2013 г. до декември миналата година представители на фондация „България Младежка превенция” са провели проучвания на почти всички съществуващи центрове за работа с деца в риск на територията на пет областни града – София, В. Търново, Пловдив, Пазарджик и Бургас. Проведени са множество срещи и интервюта със служители от Детска педагогическа стая в РУ – В. Търново, посетени са социални центрове в Милано, от където са набелязани добри практики, които успешно биха могли да се приложат и в България. Пример за такива са центрове за работа с деца със суицидни наклонности и устойчивост на социалната грижа. Проведен е социален експеримент съвместно със ръководителите на земеделско предприятие, на територията на община Пазарджик, в който са участвали деца от центрове за деца в риск от включените в проекта градове, включително и В. Търново. „Децата бяха изключително впечатлени. Имаха възможността да общуват със свои връстници, получиха много подробни познания за работата на съответното предприятие, увереност, че могат да се справят и да се реализират успешно на пазара на труда и не на последно място професионална ориентация”, сподели председателя на фондацията Пламен Михайлов.
Инсп. Генади Тодоров посочи пример с дете, настанено в център за работа с деца в риск във В. Търново, което е участвало в проекта и в социалния експеримент, в резултат на което в последствие е взело решение да се върне при семейството си и да се включи интензивно в семейния бизнес.  
Крайната цел на проекта е да се създаде публично-частно партньорство между институциите и неправителствени организации, което да предоставя на деца в риск възможност за професионална реализация, увереност, професианална орентация и социална устойчивост. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов