Кметът Даниел Панов постави три важни въпроса на среща с Министъра на отбраната

Мисия

24-01-2015, 13:12

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посрещна в общината и проведе разговор с Министъра на отбраната Николай Ненчев.

В срещата участваха и Заместник министър на отбраната Орхан Исмаилов и Заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов, Областният управител и Председателят на Великотърновски общински съвет и Началникът на НВУ „Васил Левски“ Бригаден генерал Тодор Дочев.

Даниел Панов поздрави гостите и изрази удовлетворението си от визитата им в старата столица.

Той постави пред гостите три важни въпроса : Желанието и готовността на Велико Търново да бъде любезен домакин на Щаба на многонационалните сили в Югоизточна Европа. Необходимостта от ремонт на гарнизонен Военен клуб и прехвърляне собствеността на Клуб на запасното войнство на ул. „Н. Габровски“.

Даниел Панов уведоми министъра, че по време на предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет на 29 януари ще бъде гласувано писмо за подкрепа на това домакинство. „То е важно за града и региона“-заяви г-н Панов. „Велико Търново и НВУ „Васил Левски“ имат изграден капацитет за да поемем като административен център, логистика и експертиза командването на тези сили“-заяви кметът.

Той бе подкрепен от Бригаден генерал Дочев и Заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов в това си настояване с аргумента, че Велико Търново не само исторически е средище на българското висше военно образование. Те споделиха, че Национален военен университет и неговият научен, експертен и човешки потенциал по най-добрият и ефективен начин могат да обезпечат това домакинство.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че за настаняването на многонационалните сили ще се търси решение, което е важно и правилно в дългосрочен план, а не най-лесното в момента.“ Аз съм пристрастен към района. Ще продължим разговорите и ще преценим кой е най-добрият вариант. Ще бъдат взети под внимание всички предимства, които Велико Търново обективно има. НВУ“Васил Левски“ и изграденият административен, професионален и човешки капацитета, който има е сред сериозните предимства.

Вторият важен въпрос, поставен от кмета Даниел Панов по време на разговорите бе съществуващият от 2012 г. проблем със сградата на Клуба на запасното войнство на ул. „Н.Габровски“. Той запозна Министъра с водените до момента разговори за прехвърляне на собствеността за да може в последствие сградата да се прехвърли на Съюза на запасните военни за стопанисване и управление.“За съжаление до момента проблема остава нерешен-заяви г-н Панов. „Това място е необходимо за социални контакти и реализиране на значимите обществени и патриотични инициативи, които  2 800-те запасните в града и региона имат“-каза кмета.

Той постави и проблема със спрените ремонтни дейности Военният клуб.Запозна Министъра с факта, че от март 2013 г. Военният клуб не работи. Отбеляза, че е направено необходимото по изготвяне на проект за ремонт, но все още не са предприети мерки за извършването му. Клубът е важен за града и общността, той се използваше много активно, в добро състояние е, просто трябва да се довърши ремонта“- заяви г-н Панов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев видя на място и двата споменати от кмета Той разпореди на експертите от Министерство да направят необходимите разчети, да съберат документите и да му докладват каква е готовността за предприемане на необходимите действия за решаване на проблемите с двете сгради, които са собственост на Министерство на отбраната.

Бригаден генерал Дочев  докладва на Министъра на отбраната готовността на НВУ „Васил Левски „ да поеме домакинството на Многонационалните военни сили на Югоизточна Европа. Подразделенията на университета, които ще осигурят дейността му са сериозно предимство и ще намалят близо на половина необходимите разходи, както за настаняване, така и за обслужване, щабни дейности, полигони и зали за тренировки. Поделението в рамките на „Ивайло“ разполага с Музей на оръжието, който е много интересен за експертите.

Иван Иванов Заместник председател на Народното събрание сподели впечатленията си от много доброто партньорство между общината и НВУ. Той отбеляза възможността  съвместно двете институции да  работят по проекти за подобряване на инфраструктурата и възможности за подобряване на битовите условия за обучение на курсанти и студенти от граждански специалности в НВУ. Кметът на Община велико Търново Даниел Панов отбеляза, че  в ход е реализацията на проект за подобряване на градската среда, в рамките на който ще бъде ремонтиран Парк „Атлантически“ пред входа на НВУ „Васил Левски“.

Даниел Панов се обърна за съдействие от Министъра на отбраната при организиране Международният фестивал на военните оркестри под. Кмета заяви пред Министъра и намерението да се възстанови традиционният някога офицерски бал във Военен клуб, както и намерението в устройственият проект на терена на Старо военно училище да бъде изграден Военен музей.Тези предложения  срещнаха пълното разбиране и одобрението на Министъра на отбраната.

Министър Николай Ненчев сподели с участниците в срещата възможността Велико Търново да бъде сред градовете -домакини на изнесено заседание, съвместно с всички военни аташета на страните, които имат дипломатически мисии, акредитирани в България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)